Şehir Plancıları Odası, Şehir Planlama Dairesi ile Girne Belediyesi’nin Girne Beyaz Bölge Emirnamesi için hazırladığı değişiklik önerilerini desteklediğini açıkladı.

Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu adına yapılan açıklamada, “Girne kent merkezine uygun nüfus yoğunluğu ile planlama sürecinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik yapılan Emirname değişikliği önerisi doğru ve yerinde bir karar” denildi.

Açıklamada, Girne İmar Planı çalışmalarınında aynı anda duyurulması gerektiği belirtildi.

GİRNE’NİN KARAKTERİSTİĞİ

Girne Beyaz Bölge’nin yüzde 72’sinin yapılaşmış olduğu, bu bölge içerisinde yer alan toplam parsel sayısının yaklaşık 3 bin 160’ bulduğu, bunun 2 bin 253 tanesinin 4 kat ve daha az kata sahip olduğu kaydedilen açıklamada, “Mevcut durum Girne kentinin karakteristiğini ortaya koymaktadır” denildi.

Girne Belediyesi sınırları içerisinde yaklaşık 10 bin 629 konut bulunduğuna ve2011’dan sonra Girne merkez bölgede 5 bin 500 adet konut için planlama onayı verildiğine de işaret edilen açıklamada, “Bu kapsamda bölgede ciddi bir konut artışı olduğu görülmektedir” ifadeleri kullanıldı.

KİŞİ BAŞINA DÜŞEN YEŞİL ALAN 3.6 ‘DAN 6 METRE KAREYE ÇIKABİLİR

Girne Beyaz Bölge’de 10 katlı binaların inşa edilmesine devam edilmesinin kişi başına düşen yeşil alanın da 3.6 civarına kadar düşmesi anlamına geldiği kaydedilen açıklamada, mevcut parsellerin yüzde 90’ının 800 metrekareden düşük olduğu kaydedildi.

HEKTAR BAŞINA 660 KİŞİ

Girne’de hektar başına 660 kişi oranındaki yoğunluğun standartların oldukça üzerinde olduğu da kaydedilen açıklamada, “Standartların oldukça üzerinde bir oran ile bunun değişmeyeceği kesindir” denildi.

Şehir Planlama Dairesi ile Girne Belediyesi’nin Girne Beyaz Bölge değişiklik önerilerine göre, Girne Beyaz Bölge’de hektar başına 400 kişilik bir yoğunluğun, kişi başına 6 metre kare yeşil alan anlamı taşıdığı ifade edildi.

Açıklamada, “Bu anlamda Girne Belediyesi ve Şehir Planlama Dairesi’nin aldığı karar, imar planı yapım standartlarını ve Türkiye imar mevzuatını destekler konumdadır” denildi.

Girne Beyaz Bölge’de yer alan ana arterlerin trafik yükünü kaldıracak bir potansiyeli bulunmadığı, son yıllarda artan öğrenci sayısına bağlı olarak üniversite otobüslerininmevcut yol sisteminde sağlıklı sirkülasyon yapamadığı kaydedilen açıklamada, “Bu nedenle merkez bölgede yoğunluğun azaltılması artık bir zorunluluk teşkil etmektedir” denildi.

Açıklamada, “Tüm faktörler göz önünde bulundurulduğunda Girne kent merkezine uygun nüfus yoğunluğu ile planlama sürecinin hayata geçirilmesi gerekmektedir. Yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik yapılan Emirname değişikliği önerisi doğru ve yerinde bir karar olduğunu bildirir, Girne İmar Planı çalışmalarının da aynı anda duyurulması için gereğini saygı ile arz ederiz” ifadeleri kullanıldı.