Uşak Cumhuriyet Başsavcılığı, Gülen örgütüne yönelik soruşturma kapsamında hazırladığı iddianamede, Fethullah Gülen için 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ve bin 900 yıl hapis cezası ile 2 milyon 210 bin günü kapsayan adli para cezası talep etti.

Başsavcılık, örgütün finans ayağına yönelik yaklaşık bir yıldır süren soruşturma kapsamında hazırladığı iddianamede, örgütün 15 Temmuz'daki darbe girişimine de yer verdi.

Eylül 2015'te başlatılan ve 13'ü tutuklu 111 sanık hakkında yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan 2 bin 527 sayfalık iddianame, Uşak 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Suçlamalar ve ceza istemi

İddianamede Gülen için ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’, ‘Silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek’, ‘Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek’, ‘Dini inanç ve duyguların istismarı suretiyle nitelikli dolandırıcılık’ ve ‘Terörizmin finansmanı’ suçlamaları yer aldı.

Gülen hakkında diğer sanıkların işlediği suçların ceza miktarlarının da eklenmesiyle 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ile bin 900 yıl hapis cezası, 2 milyon 210 bin günü kapsayan adli para cezası talep edildi.

Darbe girişimi görsellerle iddianameye girdi

İddianamede, örgütün 15 Temmuz'daki darbe girişimine de yer verildi. ‘FETÖ/PDY'nin hükümete karşı darbe girişimleri ve cebir şiddet eylemleri’ başlığı altındaki bölümde, 17-25 Aralık süreci, MİT tırları soruşturması ve 15 Temmuz darbe girişimine atıfta bulunuldu.

Örgütün amacının yargı, emniyet ve TSK içinde yapılanarak "Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına suikast planlamak, TBMM'yi ortadan kaldırmak, Türkiye Cumhuriyeti hükumetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" olduğu vurgulandı.

Darbe girişimleriyle ilgili görsellerin de paylaşıldığı iddianamede, örgüt üyelerinin Gülen'in talimatları doğrultusunda hareket ettikleri ifade edildi.

Örgütün kurulması, işlevi ve yönetim mekanizmaları

İddianamede örgütün mekanizmalarına dair de bilgi verildi. Buna göre, örgütün hiyerarşik yapısı şu şekilde:

·         İstişare heyeti,

·         Mollalar,

·         Özel hizmet birimi (yargı, emniyet, TSK, MİT, mülkiye, milli eğitim, kritik birim imamları),

·         Dünya imamı,

·         Coğrafi bölge imamı (Avrupa, Amerika, Asya, Afrika, Avustralya),

·         Ülke imamı,

·         Türkiye imamı,

·         Tayin heyeti,

·         Bölge imamı,

·         İl imamı,

·         İlçe imamı,  

·         Semt imamı,

·         Mahalle imamı,

·         Ev imamı,

·         Ev ablaları, Talebe imamları,

·         Serrehberler,

·         Belletmenler,

·         Rehber talebeler,

·         Yatay imamlıklar

Aranan ‘imamlar’

İddianamede, 2 numaralı şüpheli olarak örgütün ‘İsrail imamı’ firari Harun Tokak, 3 numaralı şüpheli olarak örgütün eski ‘MİT ve bürokrasi imamı’, halen ‘Asya imamı’ olarak bilinen firari Murat Karabulut, 4 numaralı şüpheli olarak da Karabulut'un yardımcısı Uşaklı iş adamı Hazim Sesli yer alıyor.

Sanıkların örgütün finans kaynaklarını yönettikleri, ‘himmet’, ‘bağış’, ‘kurban’, ‘zekât’ gibi yöntemlerle özellikle iş adamlarından topladıkları paraları kurdukları paravan şirketler aracılığıyla  ABD'ye aktardıkları iddia ediliyor.

Uşak Cumhuriyet Başsavcılığının örgütün finans ayağına yönelik Eylül 2015'te başlattığı soruşturma kapsamında Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 83 kişiyi gözaltına alınmıştı.

Örgüt yapılanmasında ‘bürokrasi imamının yardımcısı’ olduğu iddia edilen iş adamı Hazim Sesli ile Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 13 kişi tutuklanmıştı. Operasyon kapsamında 20 kişi hakkında ise yakalama kararı çıkarılmıştı.

Kaynak: AA