Özge Kizir

İş kazalarında ölümler artarken işverenlerin, yapılan tüm uyarılara rağmen gereken güvenlik önlemlerini almadıkları görüldü. Vakıflar İdaresi’ne bağlı Kervansaray apartmanlarındaki tadilatta çalışan işçilerin hiçbir güvenlik önlemi almadığı gözlendi. 

Konuyla ilgili olarak Haberal Kıbrıslı Gazetesi’ne konuşan Vakıflar yetkilisi, sorumluluğun müteahhitte olduğunu belirtirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Aziz Gürpınar da aynı görüşü savunarak, 
“sorumlu işverendir” dedi.

İşyerinde yapılan ihmal ve hatalar nedeni ile karşılaşılan ölüm ve yaralanma olaylarında yaşanan artış, iş güvenliği konusunu gündeme getirdi. Haberal Kıbrıslı gazetesine değerlendirmede bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Aziz Gürpınar, bu konuda Risk Değerlendirme Raporu hazırlanması gerektiğini vurguladı.

“Raporlarda belirtilen önlemlerin uygun bir şekilde alınması gerekiyor”

İş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından raporun hazırlandığı ve raporda belirtilen önlemlerin uygun bir şekilde alınması gerektiğini vurgulayan Gürpınar, “Risk Değerlendirme Raporu hazırlanması gerekiyor. Bununla beraber raporların da iş sağlığı ve güvenliği uzmanları tarafından hazırlanması gerekiyor. Raporlarda belirtilen önlemlerin uygun bir şekilde alınması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Bizim mevzuatımızın temelinde her işletmede risklerin belirlenmesine dönük risk değerlendirme raporlarının hazırlanması öngörülmüştür”

Mevzuata göre, her işletmenin risk belirlemesine dönük risk değerlendirme raporu hazırlaması gerektiğini ifade eden Gürpınar, “Bizim mevzuatımızın temelinde her işletmede veya her iş yerinde risklerin belirlenmesine dönük risk değerlendirme raporlarının hazırlanması öngörülmüştür. Hazırlanan risk değerlendirme raporlarını hazırlayacak olan ve bu raporlar doğrultusunda belirtilen önlemlerin alınıp alınmadığını irdeleyecek olan bu konuda bakanlık tarafından yetkilendirilmiş iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarıdır” ifadesini kullandı.

“İşveren bu çerçeveyi yerine getirmeli”

Yapılan tüm faaliyetlerin gerçekleştirilmesinden işverenin sorumlu olduğunu vurgulayan Gürpınar, “Bütün bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesinden de tabiki işveren sorumludur. İşveren bu dediğim çerçeveyi yerine getirmekle mükelleftir. Öncelikle bunların belirlenmesi gerekiyor” dedi.

“Raporlarda belirtilen önlemlerde uygun şekilde alınmıyorsa yasayan uygun olmayan bir davranıştan söz edilebilir”

İşverenler tarafından hazırlanması gereken raporların hazırlanmaması durumunda yasaya uygun olmayan bir davranış içine girildiğini belirten Gürpınar, “Eğer bu konuda değerlendirme raporları hazırlanmamışsa dolayısıyla bu raporlarda belirtilen önlemlerde uygun şekilde alınmıyorsa yasayan uygun olmayan bir davranıştan söz edilebilir” şeklinde konuştu.

“İş sağlığı ve güvenliği konusu bütün işletmeler için geçerlidir”

İş sağlığı ve güvenliği konusunun bütün işletmeleri ilgilendirdiğini ifade eden Gürpınar, “İş sağlığı ve güvenliği konusu esas bütün işletmeler için geçerlidir. Bununla beraber gerekli tedbirleri almaktan ve yasal olarak gerekli tedbirlerin alınmasından en üst düzeyde işverenler sorumludur” diyerek sözlerini tamamladı.