Hamilelik sürecinde değişen hormonlar duygu değişimine neden olmaktadır. Bu nedenle hanımlar bu süreçte çevresindekiler tarafından anlayışla karşılanmayı beklemektedir. Pek çok anne adayı sevdikleri tarafından yeterince ilgi görmediğinden onu anlamadıklarından şikayet etmektedir. Başka bir tabirle hamilelik tam bir değişimdir. Kadının duygularında ve bedeninde yeni bir oluşumdur. Bu fizyolojik ve psikolojik oluşum kişilerde ani duygu değişimleri olarak ortaya çıkmaktadır.


Anne adayı her konuda daha hassas ve duyarlı hale gelmektedir. Olay ve olgulara karşı vermiş oldukları tepkiler değişmektedir. Ani ağlama krizlerine girebilmekte, alınganlık gösterebilmektedir. Hiç kızmadığı konularda kızabilmekte ve onu anlamadığı kişilere karşı en yakını bile olsa ani parlamalar gösterebilmektedir.  Özellikle bu dönemde anne, hamile kıyafetlerinde de seçici olmaktadır.

Bunun yanında anne adayının bedeninde ise çok farklı bir süreç gerçekleşmektedir. Hormonları nedeniyle yeni biri olan anne içinde bir canlının varlığını hissederken kendini dünyanın en şanslı kadını hissedecektir. Ama bunun yanında ani kilo alışı, vücudunda meydana  gelen çatlaklar kadınlarda yeni bedenini kabul etmekte sorunlara neden olmaktadır. Kadının bedeninin bu hali kişide kuruntulara neden olabilmekte eşi tarafından beğenilmeyeceği korkularına itmektedir. Bu da eşlerin birbirinden uzaklaşmasına neden olmaktadır. Kadın için çok zor bir süreçtir. Uyku düzeni alt üst olmuştur. Hamileliğin ilerleyen safhalarında hareket etmekte bile zorlanmaktadır. Bu süreçte eşinden destek gören anne adayı yalnız olmadığını düşünerek mutlu olmaktadır.

Özellikle anne adaylarında bebeğini büyüteme korkusu oluşmaktadır. Büyük kuruntular içerisine giren anne adayı savunmasız olarak dünyaya gelecek yavrusu için endişelenmeye başlar. Bunun yanında iyi bir anne olup olmayacağını düşünen anne kendini bir savaşta hissedebilir. Bu durumların tümünün sebebi yukarıda da belirtmiş olduğumuz fizyolojik ve psikolojik oluşumdur. Bu süreci ise kendine güvenerek atlatabilirler.  Unutmaması gereken en önemli konu ise yalnız olmadığıdır. O anne olurken birlikte yaşamayı seçtiği adam ise baba olacaktır. İkisi içinde yeni olan bu duyguyu birbirlerine destek vererek ve anlayışla karşılayarak halledebilecektir. Ayrıca bu süreçte psikolojik olarak destek almak, hamilelik sürecinde bu konu hakkında eğitimlere katılmak doğru bir tercih olacaktır.