Melin Dobran

Yeni kurulan Ulusal Birlik partisi (UBP), Demokrat Parti (DP) hükümeti bu ay maaşları 2 gün öncesinden ödediği halde Lefkoşa çarşısı beklediği ilgiyi görmedi.

Ülkenin genel olarak ekonomik sıkıntı içerisinde olduğunu ifade eden esnaf, çarşının eski canlı günleri arar olduğunu söyledi.

Diyalog muhabirine konuşan konfeksiyon mağazası işletmecileri, halkın daha çok gıda maddelerine harcama yaptığını belirterek, giyime harcanan bütçenin sürekli kısılmasından yakındı. Esnaf “bu durumda biz ne yapacağız?” diye sordu.

Esnaf ne dedi?

Özsan Güzeloğlu: “Maaşların ödenmesine rağmen çarşıda bir hareketlilik yok. Borcu olanlar parayı önce ona yatırıyor. Zamlarla birlikte beklenmeyen ödemeler de ortaya çıkıyor. Bu tip ödemeler öncelikli olduğu için, halkın cebinde para kaldığı zaman çarşıya geliyor. Bir şey alırım umuduyla geliyorlar ama maaştan arta kalan yoksa sadece geziyorlar.”

Özlem Bıçak: “Maaşlar ödendiği zaman önemli olan o paranın ülke içinde kalmasıdır. Sırasında aybaşı satışlar hareketleniyor, sırasında ay ortası satış yapıyoruz. Çarşıdaki kalabalık her zaman satış getirmez. Şimdilik çarşıda pek bir hareketlilik yok. Halk önce önemli olan ihtiyaçlarını karşılıyor. Daha sonra konfeksiyon ürünlerine yöneliyor.”

Gizem Çeliker: “Maaşlar ödendiği zaman, normalde çarşıda bir hareketlilik olur. Şu an mağazalara uğrayan bir kalabalık yok. Herkes ekonomik anlamda zor günler geçiriyor. Dövizin yükselmedi de bunu etkiliyor. Halk, konfeksiyon gibi lüks ihtiyaçlarını ikinci plana atıyor. İlk etapta eğitim, market, borç, kredi kartı gibi öncelikli ödemeler yapılıyor.”

Mehmet Fatih Kul: “Maaşların ödenmesi şimdilik çarşıya yansımadı. Genelde ay ortasından sonra, çarşıda bir hareketlilik olur. Vatandaşlar, geçinebilmek için birinci sırada öncelikli harcamalarını tutuyor. Onlar karşılandıktan sonra elde kalan para ile de çarşıdan alış veriş yapılıyor.”