Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan ve Güzelyurt İlçe Örgütü yetkilileri, Kıbrıs Türk Narenciye Üreticileri Birliği’ni ziyaret ederek  Başkanı Ali Alioğlu ve birlik yetkilileri ile görüş alışverişinde bulundu.

BKP’den yapılan açıklamaya göre, BKP Genel Başkanı İzzet İzcan, görüşmede yaptığı konuşmada, narenciye üreticilerinin sorunlarının saymakla bitmeyecek kadar çok olduğunu belirterek, “Üreticiler, alacaklarını zamanında ve hakettikleri fiyattan alamıyorlar. Doğrudan gelir desteği destek olmaktan çıkarıldı adeta bir zulme dönüştürüldü. Girdi maliyetlerinin sürekli yükselmesi üretimin sürekliliği için tehdit oluşturmaktadır. Birçok üretici üretmekten vaz geçmiş durumda. Bir çok ürün ise dalında çürümeye mahkûm bırakılmış” dedi.

Üreticilerin ürettikçe battığını söyleyen İzzet İzcan, “CTP-BG ile DP-UG hükümeti çok zor şartlara rağmen yapılmaya çalışılan kısıtlı üretimi de yok etmek için elinden geleni ardına koymamaktadır” iddiasında bulundu.

CTP-BG ile DP-UG hükümetinin, üreticilerin milyonlarca TL alacağını “kaynak yok” gerekçesi ile ödemediğini ve üretimin durma noktasına getirildiğini savunan İzcan, “Üreticiye ürününün karşılığı için kaynak bulamadığını söyleyen hükümet, yandaş sermayeye milyonlarca TL vergi borcunu bir kalemde bağışlamakta, yüzlerce partililerini kamuya istihdam etmektedirler. Parti militanları olan müdür ve müsteşarların sayısını iki katına çıkartmaya, örtülü ödenekler yaratmaya ve milletvekili maaşlarına 500 TL artış yapmaya kaynak bulabilmektedirler” dedi.

“MARAŞ, MAĞUSA VE ERCAN ADIMI İLE ÜRETİM YENİDEN CANLANACAK”

Maraş’ın iadesi karşılığında Mağusa Limanı ve Ercan Havalimanının eşzamanlı bir şekilde açılması ile doğrudan ticaretin ve dolayısı ile üretimin yeniden canlanmasının önünün açılacağını söyleyen İzcan, “Mağusa Limanı ve Ercan’ın açılması ile narenciye dalında çürümeyecek. Ürettiklerimizi doğrudan tüm dünya pazarına satabileceğiz. Varolan üretim alanlarının daha da genişlemesinin yanında yeni üretim sektörlerinin oluşması önündeki engeller de kalkacak, turizm ve hizmet sektörü de kalkınmaya başlayacaktır” dedi.

Kıbrıs Türk ve Türkiye tarafına“Maraş’ın iadesi, Mağusa Limanı ve Ercan Havalimanının eşzamanlı bir şekilde açılmasını reddetmekten vazgeçerek bu konuda olumlu adım at” çağrısı yapan İzcan, kapsamlı çözüme kadar Kıbrıslı Türklerin nefes almaya ihtiyacı olduğunu kaydetti.