Melin Dobran

Gümrük çalışanlarının ek mesai ödeneklerinin zamanında ödenememesi nedeni ile geçtiğimiz gün başlattıkları grev sürüyor. Grev nedeniyle Ercan Havaalanı, Gazimağusa Serbest Limanı, Girne Turizm Limanı ve tüm sınır kapılarında gümrükle ilgili hiçbir işlem yapılmadı. Çalışanlar, önceki gün ve dün saat 15.30’dan sonra ülkeye giren ürünlerin kontrolünü yapmadı. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, kaçakçılığa göz yumulduğunu ifade etti. Denetim olduğunda bir nebze de olsa kaçakçılığın önlendiğini dile getiren vatandaşlar, kontrolsüzlüğün kötü sonuçlar doğurabileceğini söyledi. 

Aylardan beridir ödenmeyen ek mesailerden dolayı hükümeti de eleştiren vatandaşlar,  “İsteyen istediğini rahatça geçiriyor. Bu ülkeye yasa dışı ürün giriyorsa bu hükümetin suçu mu, grev yapanların suçu mu” diye sordu.

Vatandaş ne dedi?

Sevin Özdener: Gümrük çalışanlarının yaptığı grevi onaylamıyorum. Denetim olduğunda kaçakçılık yapanların veya ülkeye madde sokmaya çalışanların önüne bir nebze de olsa geçiliyordu. Peki, şimdi ne olacak? Denetimsizlik nedeniyle işler daha da kötü olacak. Yönetim, tüm alanlarda greve gidilmeyecek durumda olmalıdır. Çalışanı tatminsiz bırakmasınlar ki onlar da greve gitmesin. Bu denetimsizlik herkesin zararına olur. Çalışanlar haklarını arsınlar tabi ki ama bu grevin sonucunda büyük bir değişiklik olacağını sanmıyorum. Oturup görüşme yapsınlar ki kimse zarar görmesin.

Mesut Ayar: Bu konuda devlete söylenecek çok şey var. Çalışanlarına haklarını vermeleri gerekiyor. Çalışanlar ise yaptığı grevle resmen kaçakçılığa göz yumuyorlar. Bu çözüm yolu değildir. Giriş çıkışların kesinlikle kontrol altında olması gerekiyor. İsteyen elini kollunu sallaya sallaya yasa dışı ürünleri ülkeye getirebiliyor. Bunun sonu ne olacak? Yıllardan beridir hükümet böyle. Hiçbiri ülkeyi doğru düzgün yönetemedi.

Sait Kumru: Gümrük çalışanlarının ek mesaiye ihtiyacı yoktur. Mesai saatlerinde iş yapmıyorlar. Bekliyorlar mesai bitsin de ek mesai yazdırsınlar. Bu grev nedeniyle daha çok kaçakçılık olacak. Grev yapanları haklı bulmuyorum. Gümrükçüler mağdur değildir.

Hüseyin Sancar: Gümrük çalışanlarının grev yaparak bir sonuca varacağını sanmıyorum. Bazen didik didik arama yapıyorlardı. Şimdi geçiş yapacak olanlar, kapılardan rahatça geçebilecek. Bu kötü sonuçlar doğurabilir. Eğer öyle olursa bunun sorumlusu kim olacak? Hükümet mi yoksa grev yapan çalışanlar mı? Resmen hırsızlığın önünü açıyorlar. Bu çok yanlış bir davranıştır. Böyle saçmalık olamaz. Bu durum devletin beceriksizliğini gösteriyor.