Duygu Alan

“KKTC Su Temin Projesi”  kapsamında Türkiye’den gelen su, Mağusa, Güzelyurt, Yılmazköy ve Orta Mesarya’nın ardından dün de Lefkoşa’ya verildi.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Su İşleri (DSİ) KKTC Proje Müdürü Yusuf Şahin, Havadis’e yaptığı açıklamada, dün öğleden sonra suyun Hamitköy ve Dikmen’deki depolara ulaştırıldığını kaydetti.

Yusuf Şahin, “DSİ’nin görevi suyu depolara ulaştırmaktır. DSİ, suyu Dikmen ve Hamitköy depolarına ulaştırdı. Bundan sonrası belediyenin sorumluluğunda” dedi.

Tüm Lefkoşa suyu alacak

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, Türkiye’den gelen suyun dün öğleden sonra Hamitköy deposuna dolmaya başladığını belirterek, Pazartesinden itibaren şehir şebeksine verilmeye başlandığını kaydetti. Harmancı,  “En geç 72 saat içerisinde suyun tüm bölgeleri kapsamasını bekliyoruz. Peyderpey tüm Lefkoşa temiz suyu alacak” dedi.

Karpazlılar beklemede

Mağusa, Güzelyurt, Yılmazköy ve Orta Mesarya’nın ardından dün de Lefkoşa’ya verilen su, Karpaz’da da dört gözle bekleniyor.

Yer altı kaynakları tükenmek üzere olan Karpaz’da vatandaşlar ciddi su sıkıntısı yaşıyor.

Karpazlı, susuzluk sorunun aşılması için tek çare olarak gördüğü, Türkiye’den gelen suyun bir an önce hatlara verilmesini istiyor.

Avtepe’de susuzluk isyanı

Avtepe’de ikamet eden bazı vatandaşlar dün Havadis’e ulaşarak bölgede ciddi su sıkıntısı olduğunu, susuzluk nedeni ile ciddi mağduriyet yaşadıklarını kaydetti.

Avtepe’ye evlere 4 günde bir su verildiğini kaydeden vatandaşlar bazı dönemlerde bu sürenin bir haftaya kadar çıktığını söyledi.

Vatandaşlar, mevcut suyun ihtiyaçlarını karşılamaya yetmediğini belirtti, yazın bu sıcak günlerinde banyo bile yapamadıklarından şikayet etti.

Çevre köylerden su satın alıyorlar

Avtepe’de yaşanan su sıkıntısı, bölge halkını maddi bakımdan da olumsuz etkiliyor.

Bölge halkı, cebinde parası olduğu zamanlar en azından bulaşık ve çamaşırlarını yıkayabilmek için yu Ziyamet’ten ve Gelincik’ten tankerlerle su satın alıyor. Parası olmayan da çaresiz şebeke suyunun gelmesini bekliyor.

Arcan: Sıkıntı büyük

Avtepe Muharı İsmail Arcan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, bölgedeki su kuyularının tamamen kuruduğunu ve susuzluğun ciddi boyuta ulaştığını kaydetti.

Vatandaşların mağdur olduğunu belirten Avtepe Muhtarı Arcan, “Mevcut su ihtiyacı karşılamıyor. Bazı evler 4-5 günde bir su alabilirken bazı evlerin 10 günde bir su aldığı oluyor. Köylü su ihtiyacını cebinden ekstra para harcayarak Ziyamet ve Gelincik’ten tankerlerle su satın alarak karşılamaya çalışıyor. Ancak herkesin mali durumu da ihtiyacı taşıma su ile döndürmek için müsait değil. Sıkıntı büyük” diye konuştu.

Yıkıcı: Türkiye’den gelen su ivedilikle sisteme verilmelidir

Yeni Erenköy Belediyesi Başkanı Mesut Yıkıcı, Yeni Erenköy’de su sıkıntısının yaşandığını bu sıkıntının tamamen aşılabilmesi için de Türkiye’den gelen suyun ivedilikle şebekeye verilmesi gerektiğini kaydetti.

Yıkıcı, geçen yıldan beri süre gelen su sıkıntısının bölgede bu yıl kuraklığa bağlı olarak arttığını anlattı. Mesut Yıkıcı, “Su konusunda sıkıntılar yaşadığımız doğru. Geçen yıl üç tane özel kuyu kiralayarak sorunu aştık ancak bu yıl o kuyularda su rezervlerinin azalması sebebi ile sıkıntı yeniden baş gösterdi. Bu sebeple Avtepe’ye ve bazı köylere 4 günde bir su verilebiliniyor bazen meydana gelen arızalar oluyor o dönemler bu süre bir haftayı bulabiliyor. Şuanda tankerlerimiz depolara takviye yapmaya da devam ediyor” dedi.

Yeni Erenköy Belediyesi Başkanı Mesut Yıkıcı, “Türkiye’den gelen suyun ivedilikle sisteme verilmesini bekliyoruz” diye konuştu.