Rumlar tarafından 1963’de şehit edilerek kaybedilen ve kalıntıları bulunarak kimlik tespiti yapılan kayıp şehit Ömer Ekrem Emin’in kalıntıları bugün Gaziveren’de düzenlenen askeri törenle toprağa verildi.

Ömer Ekrem Emin, Gaziveren Camii’nde düzenlenen öğle namazını müteakip eski mezarlıkta eşi Ayşe R. Yücelten’in yanına defnedildi.

Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun yanı sıra milletvekilleri Armağan Candan, Mehmet Çağlar, Kemal Dürüst, Zorlu Töre, Ersin Tatar; Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nı temsilen Albay Vecdi İlke, Güzelyurt Kaymakamı Doğan Bağkur, Güzelyurt Belediye Başkanı Mehmut Özçınar, Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya, Kıbrıs TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan, Kayıp Şahıslar Komitesi temsilcileri, emekli mücahitler, kayıp dernekleri temsilcileri, sivil ve askeri yetkililerle, Özer Ekrem Emin’in ailesi ve sevenleri katıldı.

Öğle namazının ardından kortej eşliğinde mezarlığa götürülen Emin’in tabutu üzerindeki bayrak oğlu Raif Yücelten’e teslim edilirken, burada saygı duruşu ve saygı atışı da gerçekleştirildi.

Emin’in büyük oğlu Hüseyin Yücelten babasının defni öncesinde kısa bir konuşma yaptı.

Yücelten, 14 yıl önce vefat eden annesi Ayşe R. Yücelten ile bugün defnedilecek babasının ruhlarının yanında artık bedenlerinin de bir arada olacağını kaydederek, çiftin hayatları boyunca parmaklarından çıkarmadıkları alyanslarını mezarın içerisine attı.

Buradaki tören mezara çiçeklerin sunulması ve dua okunmasıyla son buldu.

GAZİVEREN ŞEHİTLER ANITI‘NDA EMİN’İN KAİDESİ AÇILDI

Emin’in cenaze töreninin ardından Gaziveren Şehitleri için yaptırılan Özer Ekrem Emin’in de aralarında bulunduğu kaidenin açılışı yapıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesinden sonra Emin’in oğlu Hüseyin Yücelten ve Cumhurbaşkanı Eroğlu birer konuşma yaptı.

YÜCELTEN

Hüseyin Yücelten en son 7 yaşındayken babasını gördüğünü ve o günleri çok fazla hatırlamadığını anlatarak, “ne var ne yok bir bakayım” diyerek çıkıp köy kahvesine gittikten sonra babasından bir daha haber alınamadığını söyledi.

Emin’in mesai arkadaşı Rumlar tarafından yakalanıp kaybedildiğini söyleyen Yücelten, o günden sonra annelerinin uğraşıyla yaşama tutunduklarını anlattı.

Bugün Rumları kardeş bilip TMT’cileri vatan haini ilan edenler bulunduğunu söyleyen Yücelten, babası ve babası gibi şehit düşenleri unutmayarak unutturmayacaklarını söyledi.

Babasının kaidesinin yapılmasına öncülük yapan Kemal Dürüst’e, bulunmasında emek veren Kayıp Şahıslar Komitesi’ne ve kayıp çalışmalarındaki katkıları için Sevgül Uludağ’a teşekkür eden Yücelten, son kayıp kişiye kadar herkesin bulunup ailesine teslim edilmesini diledi ve vatandaşlardan Komiteye yardımcı olmalarını istedi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, kayınbiraderinin de bir kayıp olduğunu ve kalıntılarının bulunup defnedildiğini belirterek, insanların ölülerinin bulunması ve mezarını bilmesiyle rahatladığını fakat eski hatıraların canlandığı zaman aynı acıların da yeniden canlandığını ifade etti.

KKTC’nin bugünlere gelmesinde ve Kıbrıs Türk toplumunun adadaki varlığının korunmasında birçok bedeller ödendiğini ve bugün o bedellerden birinin toprağa verildiğini kaydeden Eroğlu, bugün adada Türkiye’nin etkin ve fiili garantisiyle huzur ve güven içinde yaşandığını söyledi.

Her devletin belli sıkıntıları olabileceğini, daha iyi şartların nasıl yaratılabileceğinin düşünülmesi gerektiğini söyleyen Eroğlu, önce devlete sahip çıkmak gerektiğini, Kıbrıs’ta varılacak bir anlaşmanın adadaki gerçeklere dayanmak zorunda olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin garantisi altındaki adanın bölgedeki en sakin ülkelerden biri olduğunu ifade eden Eroğlu, bu garantinin olmaması durumunda Kıbrıs’ın çevresindeki ülkelerdeki gibi adada da kan akıp bombaların patlayabileceğini, bu kadar sakin kalamayabileceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, tüm şehit ailelerinin acılarını paylaştığını da kaydederek, kendi kayınpederinin bulunmasında da emeği bulunan Sevgül Uludağ’a teşekkür etti.

Eroğlu’nun konuşmasının ardından Emin’in kaidesinin açılışı yapıldı.

1423490482.jpg

1423490558.jpg

1423490496.jpg

1423490508.jpg

1423490445.jpg

1423490431.jpg