Avrupa Okullarda Alkol ve diğer Uyuşturucu Araştırma Projesi tarafından son 30 gün içinde yapılan araştırmalar, Kıbrıslı öğrencilerin (hükümetin kontrolü altındaki bölgelerde), %68'nin alkol kullandığını ortaya çıkardı. Bu oran AB içinde %48 düzeyinde bulunuyor. Ağır ve episodik alkol tüketimi olayları da dâhil olmak üzere bu oran Kıbrıs'ta %50, AB'de ise %35 düzeyinde bulunuyor.

Bunun tersine, diğer maddelerin kullanım oranı, sekiz temel değişkenlerden beşinin incelendiği raporun ya ortalamasına yakın, ya da ortalamasının altında bulunuyor.

Rapor, yaşam boyu esrar kullanımının ortalama %7 (AB %16) oranında olduğunu gösterdi. Sigar kullanımının da yine AB ortalamasının altında %18 oranında (AB %21) olduğu belirtildi. Reçetesiz sakinleştirici kullanımı %5 (AB %6), çekilen maddelerin ise diğer ülkeler ortalamasından daha yüksek olduğu görüldü. (Kıbrıs'ta %8, AB %7).

48 ülkede 15-16 yaş arası öğrenciler arasında yapılan araştırmalar, olası bağımlılık potansiyeli olan geniş bir yelpaze içeriyordu.

Elde edilen temel bulgulara göre, araştırmalara katılan öğrencilerin %60'dan fazlası, istemeleri durumunda çok kolay sigara bulabileceklerini söyledi.

Çek Cumhuriyeti öğrencilerinin %80'ni de yine buna olumlu yanıt verdi. Onu, %79 Avusturya, %77 Lichtenstein, %76 oranıyla Danimarka izliyor.

En düşük oran Moldavya'da %22 kaydedildi. Onu yine Avrupa'nın doğusundaki üç ülke izliyor. Makedonya Cumhuriyeti %38, Romanya %37, Ukranya %39. Erkeklerle (%62), kızlar (%60) arasındaki fark ise yok denilecek kadar küçüktü.

Öğrencilerin yarısından fazla, 13 yaşında alkol kullandıklarını açıkladılar. Bu alanda en yüksek oran Gürcistan % 72, Çek Cumhuriyeti %68, Kıbrıs % 68 olarak kaydedildi. En düşük oran ise İzlanda %14, Norveç %19.

ON ÖĞRENCİDEN ÜÇÜ (%30), ÇOK KOLAY ESRAR BULABİLECEKLERİNİ AÇIKLADILAR

Bu alanda yine en yüksek oran Çek Cumhuriyeti'nde %50, Slovenya %45, Bulgaristan ve Lichtenstein'de %44 olarak açıklandı. En düşük oran ise Moldavya %5, Ukrayna %11 kaydedildi. Erkekler ise (%32) kızlardan (%29) daha kolay esrar bulabileceklerini açıkladılar