Devrim DEMİR 

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi Ekim ayında Lokmacı Sınır Kapısı’ndan 10 paket 30 gram ağırlığında Bonzai geçiren ve bir kısmını içen Ergün Damla ve Ben James Hinnes aleyhindeki kararını dün açıkladı.

Mahkeme “Uyuşturucu ithal ve tasarruf” suçundan suçlu bulduğu Ergün Damla’yı 2 yıl, Ben James Hinnes’i ise 20 ay hapislik cezasına mahkûm etti.

Ömer Güran başkanlığında, Yargıç Rauf Kürşat ve Yargıç Vedia Berkut Barkından oluşan Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararını mahkeme başkanı Ömer Güran okudu. Sanıkların avukatı Kaya Muhtaroğlu’da mahkemede hazır bulundu. 

“Uyuşturucu suçunda patlama var”

Kararı okuyan mahkeme başkanı Ömer Güran, son yıllarda uyuşturucu suçunun ülkede yaygınlaşarak önüne geçilemediğini, mahkeme gündemini bu tür davaların işgal ettiğini anlattı.

“Uyuşturucu suçuna 18 yıla kadar hapislik öngörülmektedir” diyen Güran,  bu tür suçları önlemek için mahkemelere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Mahkeme başkanı Ömer Güran, mahkemelerin vereceği ağır ve ibret verici cezalarla suçların son bulabileceğini belirtti.

“Hoşgörü yok”

2016 yeni adli yılda, uyuşturucu suçu ile yargılanarak birçok sanığın mahkûm olduğunun da altını çizen Güran, bu tür suçlarla Ağır Ceza Heyeti’nin huzuruna gelen sanıklara hoşgörü ile davranmanın imkânsız olduğunu vurguladı.

“Gençler uyuşturucuyla kemiriliyor”

Uyuşturucunun toplum psikolojisi ve aile bağlarını oldukça etkilediğine dikkat çeken Ömer Güran, halkın ve özellikle gençlerin uyuşturucu ile kemirildiklerinin göz önünde olduğuna vurgu yaptı.

Ömer Güran, “Ülkede uyuşturucu batağına düşenlere ciddi cezalar verilmesi gerekmektedir” dedi.

Güran: Uyuşturucu ülkeye dışarıdan getiriliyor

Kararı okuyan Ömer Güran, sadece Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesinin baktığı davaların büyük bir çoğunluğunun uyuşturucu suçlarından oluştuğuna dikkati çekti. Ülkede uyuşturucu madde üretilmediğine vurgu yapan Güran, “Uyuşturucu suçundan yargılanan sanıklar, gerek yurt dışı gerekse Güney Kıbrıs’tan temin ettikleri uyuşturucuyu havalimanı ve sınır kapılarından ülkeye ithal ediyorlar. Dikkatimizi çekiyor” dedi.

“Sınır kapılarında geç kalınmadan önlem alınmalı”

Mahkeme başkanı Ömer Güran, özellikle mahkemeye uyuşturucu suçu ile gelenlere hoş görü ile bakılmadığını söyledi. Güran, “Daha da geç kalınmadan özellikle sınır kapılarında gerekli önlemler alınmalıdır. Ülkeye uyuşturucu ithalinin geç kalınmadan önüne geçilmesi görüşündeyiz” dedi. 

Toplam 2 yıl 20 ay hapislik

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkeme Başkanı Ömer Güran, tarafından okunan kararda Ergün Damla ve Ben James Hinnes’in yeniden topluma kazandırılması için en adil ve en uygun olanının hürriyetini bağlayıcı ceza olduğunu söyledi. Güran, mahkeme heyeti sanık Ergün Damla’yı 2 yıl, Ben James Hinnes’i ise 20 ay hapis cezasına