Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Mont Pelerin’de görüşmelerin sonuca ulaşılmamasından dersler alınarak; başlanan ve liderlerin olumlu katkısıyla sonuca yaklaşılan Kıbrıs’ta çözüme ve barışa mutlaka ulaşılması gerektiğini bildirdi.

KTOEÖS Yönetim Kurulu adına yazılı bir açıklama yapan Başkan Tahir Gökçebel, Kıbrıs’ta yitirilecek bir çözümün kimseye fayda sağlamayacağını, kaderleri birbirine bağlı olan toplumların uzun vadede ortak kaybı olacağını ifade etti.

Annan Planı ile çözüme bir adım kaldığını bugün ise çözümün mümkün olacak noktaya geldiğini ifade eden Gökçebel, “eksik olan siyasi iradedir” diyerek, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiades’in son noktada “popülizme, halk kuyrukçuluğuna ve farklı mazeretlere sığınarak çözüm momentini heba etmesinin tarihi hatayla gelecek nesilleri heba etmek anlamına geleceğini” savundu.

Gökçebel şöyle devam etti:

“Çözüm momentinin kaçırılması yeni büyük bir üzüntü ve hayal kırıklığı yaratacaktır. Çözüm ve Barış karşıtlarını güçlendirecek, karşılıklı olarak şovenizm ve ırkçılığı besleyecektir. Yaşanan bunca acıya, huzursuzluğa, kan ve gözyaşına son verme fırsatının doruğuna gelmişken Sn. Anastasiadis ve Sn. Akıncı korkak davranmamalı cesaretle, adalet ve hakkaniyet ölçüleriyle çözüme imzalarını atmalıdırlar. Gelecek nesillerin dikenli tel ve duvarlarla bölünmüş bir adada değil barış adasında yaşama hakkı vermelidirler.”

KTOEÖS olarak, görüşmeler yoluyla Kıbrıs Sorununu çözecek yeterli birikimin oluşturulduğuna inandıklarını belirten Gökçebel, iki liderin kalan çözümsüz konuları ortak çıkarlara bağlı ortak dengeyle bitirmesini beklediklerini ifade etti.

Gökçebel, açıklamasında “İki lider birlikte kazanmak yerine birlikte kaybetmeyi tercih etmemeli, katkı yapılarak getirilen sürecin çözümle taçlandırılması ve ortak vatan yaratılmasının her şeye, herkese rağmen cesurca ortak imzayla taşlandırması çağrısını yineliyoruz.” ifadelerine yer verdi.