Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) yarın “Artık Yeter” sloganıyla “kitlesel öğretmen yürüyüşü” ve Meclis önünde eylem yapacak.

KTOEÖS’ten verilen bilgiye göre, sendika üyesi öğretmenler yarın saat 13.00’te Lefkoşa’daki KTOEÖS binası önünde toplanacak ve Meclise yürüyecek. KTOEÖS, tüm halkı, gençleri, aileleri, öğrencileri, işsizleri, esnafı ve işçileri, destek vermeye çağırdı.

Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) ile Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTMAS) ise, Cuma günü örgütlü olduğu yerlerde grev yapacak. Sendikaların üyeleri saat 10.00’da sendikaları önünde toplanıp, Meclis önüne yürüyecek ve 10.30 sıralarında eylem yapacak.

KTAMS, Cuma günü örgütlü bulunduğu iş yerlerinde “Göç Yasası” diye nitelendirdikleri Kamu Çalışanlarının Maaş ve Diğer Ödeneklerini Düzenleyen Yasa kapsamındaki üyelerinin katılımıyla 09.00-15.30 saatleri arasında greve gidecek.

KTÖS de, 20 Kasım Cuma günü Büyükkonuk İlkokulu, Çayönü-İncirli İlkokulu, Eşref Bitlis İlkokulu, Portakal Çiçekleri Anaokulu, Serhatköy İlkokulu, Şht. Mehmet Eray İlkokulu, Şht. Yalçın İlkokulu, Balıkesir-Meriç İlkokulu, Haspolat İlkokulu, Tepebaşı İlkokulu, Esentepe İlkokulu, Yedidalga İlkokulu, Cihangir-Düzova İlkokulu, Gönyeli İlkokulu, Güzelyurt Maarif Anaokulu, Bostancı Fikri Karayel İlkokulu, Ziyamet İlkokulunda saat 08.00’den itibaren grevde ve eylemde olacak.

KTOÖS

KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel yarın yapacakları yürüyüş ile ilgili yayımladığı basın açıklamasında, CTP-UBP hükümetinin de diğer hükümetlerin bıraktığı yerden devam ettirdiği “ekonomik, siyasi, insanca yaşama sınırlarını yok eden politikaların” geniş kesimleri dayanılmaz noktaya getirdiğini savundu.

Gökçebel, genelde halkın, özelde ise nitelikli kamusal eğitimin, öğretmenin üzerine yoğun bir baskı ile icra edilen bu politikaların artık insanların nefes almasını zorlaştırdığını ileri sürerek, “Sendikal Platformun da üyesi olan KTOEÖS, öğretmenin aydın tavrı, toplumsal duyarlılığı gereği, dün olduğu gibi bugün de barışa, demokrasiye, kamusal alanlara, insanca yaşama hakkına sahip çıkmaya, baskıcı, dayatmacı politikalara karşı direnmeye devam edecektir” dedi.

Gökçebel şöyle devam etti:

“Hayat pahalılığının dondurulmasına, alım gücünün düşürülmesine, Yüzlerce işsiz öğretmen varken TC’den öğretmen istihdam edilmesine, Geçici, hizmet alımı ile sendikasız, güvencesiz çalıştırılmaya, Düşük asgari ücretle %50 fakirleştirilmeye, Kamusal hizmetlerin niteliksizleştirilmesine, Öğretmen dahil bu hizmeti verenlerin köleleştirilmesine, İşsizlerin, asgari ücretlinin, memurların, öğretmenlerin birbirine düşman yapılıp, tümünün açlığa mahkûm edilmesine, Ayrıcalıklı sermaye ve bazı kesimlere sonsuz olanaklar, kaynaklar harcanırken Sosyal Devletten vazgeçilmesine, Sürekli çalışanların haklarının budanmasına, yasaların hiçe sayılmasına, Herkese eşit, parasız, bilimsel, demokratik, laik eğitimden vazgeçilerek eğitimin özelleştirilmesine, metalaştırılmasına, Öğrencilerin bile torpile, partizanlığa alıştırılmasına, Devlet okullarının parasız, kadrosuz, eksikliklerle bırakılarak zayıflatılmasına, Eğitimin üzerinde sürekli siyasilerin oynayarak, öğretmenin hiçleştirmesine, Göç Yasası gibi adaletsizliklere devam edilmesine ‘Artık Yeter’, izin vermeyeceğiz.

Öğretmeniz, toplumun tümünü eğittiğimiz gibi Hükümetleri de eğitmeye ve de ‘dur’ demesini biliriz. Birlikte ‘Yeter’ demeyi çocuklarımız, geleceğimiz için başaracağız.”

KTAMS

KTAMS da, Sendikal Platformun aldığı karar çerçevesinde 20 Kasım Cuma günü 09.00-15.30 saatleri arasında “Göç Yasası” kapsamında çalışan tüm üyeler ile ada genelinde grevde olacaklarını belirterek, saat 10.00’da Lefkoşa KTAMS lokalinde toplanarak Meclis önüne yürüneceğini bildirdi.

KTAMS Genel Sekreteri Güven Bengihan yazılı açıklamasında, “Sendikal Platform olarak fitilini yaktığımız bu mücadele ateşinin ileriki günlerde daha geniş katılımlı eylemler ile büyütüleceğini belirtiriz” dedi.

Bengihan, “hükümetin hayat pahalılığı karşısında kamu çalışanlarının ve asgari ücretlinin alım gücünü iyileştirme, sendikalaşmanın önündeki engelleri aşma ve Göç Yasasından yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi adına sendikalar ile uzlaşma yoluna gitmemesi durumunda kamuda yaşanacak tüm olumsuzluklardan hükümetin sorumlu olacağını” da savundu.

KTÖS

KTÖS Genel Sekreteri Şener Elcil, siyasi yanlışlıkların vatandaşlara ödettirilmeye çalışıldığını ifade ederek, Türkiye ile KKTC arasında yapılan ekonomik programların Kıbrıslı Türkler fakirleştirilip, göç etmeye zorladığını öne sürdü.

Elcil, borç batağına düşen ve hakkını arayan emekçilere “kaynak yok” denilerek mazeret üretildiğini ifade ederek, Türk Lirası’nın yarattığı enflasyonla 2008 yılından bu yana maaşların yüzde 55 erimesine rağmen hayat pahalılığının dondurulduğunu, “Göç Yasası” ile de gençlerin ülkesini terk etmeye zorlandığını savundu.

“Göç Yasasını değiştirme” iddiası ile hükümet olan CTP, DP ve UBP’nin hükümet olduktan sonra verdikleri sözleri unuttuğunu ileri süren Elcil, “Ekonomik paketlere, Göç Yasası’na, yaratılan yıkımın bedelinin emekçilere ödettirilmesine, kara para aklayanları, vergi kaçıranları, koruyanlara sermayeyi besleyenlere karşı çıkmak için eylemleri sokağa taşıyoruz” dedi.