Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası(KTOEÖS), “KKTC ile Türkiye’deki Adalet ve Kalkınma Partisi(AK Parti) hükümetlerini politikaları nedeniyle”, TC Lefkoşa Büyükelçiliği ile Başbakanlık önüne siyah çelenk koyarak protesto etti.

Sendika Başkanı Tahir Gökçebel,  TC Lefkoşa Büyükelçiliği ile Başbakanlık önünde yaptığı açıklamalarda, Sendika’nın eylem amacının, ödenmeyen 13’üncü maaşlar veya Türkiye’den gelen suyun idaresinin kimin tarafından yapılacağı olmadığını, bu şekilde yansıtılmasının, yanlış olduğunu ifade etti.

Gökçebel, bugünkü eylemlerinin nedenini,” AK Partinin KKTC’ye yönelik politikalarına ve halkın kendi kendini yönetme talebini inkar eden anlayışın devamına olan karşı duruşu bir kez daha ortaya koymak” olduğunu söyledi.

Bir dönem Kıbrıs Türk kesiminin Türkiye tarafından örnek alınan bir yapıya sahip olduğunu savunan Gökçebel, Kıbrıs Türkü’nün örnek alınacak yapıdan, zaman zaman basının önünde de aşağılanacak bir yapıya dönüşmesinde “Türkiye Cumhuriyeti hükümetlerinin de payı” olduğunu iddia etti.

Türkiye’deki hükümetleri “iki yüzlü politika” uygulamakla da suçlayan Gökçebel, Türkiye’nin KKTC ile ilgili politikalarını netleştirmesi gerektiğini, KKTC’ye “bağımsız” bir ülke mi, Türkiye’ye “entegre” edilmesi düşünülen bir ülke mi, yoksa “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin siyasi eşitlikte bir ortağı gözüyle mi bakıldığının net olmadığını savundu.

Ekonomik ve siyasi politikaların “yerine oturmasının” Türkiye’nin Kıbrıs Türkü’ne yönelik politikalarını “netleştirmesine” bağlı olduğunu ileri süren Gökçebel, KKTC’de kültür, eğitim, ekonomi, nüfus politikalarının belirlenmesinde Türkiye hükümetlerinin de payının bulunup bulunmadığının yanıtlanmasını istedi; okul ve hastanelerde yaşanan sıkıntıların nedeninin nüfus politikalarında yattığını ileri sürdü.

Konuşmasında, üreticinin kalkınmasında önemli rol oynayan kooperatiflerin batırılmaya çalışıldığını da savunan Gökçebel, “Rejimin müsebbibi olanlar, ekonomik tedbir altında onlarca paketi dayatanlar bugün ülkenin ekonomik darboğazda olmasının çıkışını Kıbrıs Türk toplumuna ödetemez” dedi.

1452086391.jpg

ORTA SINIF YOK OLMA NOKTASINDA

Konuşmalarında Cumhuriyetçi Türk Partisi ile Ulusal Birlik Partisi’nin oluşturduğu geniş tabanlı hükümeti de eleştiren Gökçebel, ülkedeki yapının bu dönemde daha da kötüye gittiğini, ”orta sınıfın yok olma noktasına” geldiğini ileri sürdü.

Gökçebel, hükümetin, “üçlü kararnameyi kaldırmaması, yolsuzlukların üzerine gitmemesi, vergi kaçakçılığının önüne geçilememesi, nitelikli eğitim ve sağlık hizmeti için gerekli adımları atmaması, özel sektörde sendikalaşmayı getirememesi” nedeniyle eleştiride bulundu.

“İki yüzlü politikalarla yüzleşme yerine halka diyet ödetmeye çalışıyorlar” diyen Gökçebel, KKTC ve TC hükümetlerinin politikalarını protesto etmeye daha kitlesel eylemlerle devam edecekleri uyarısında bulundu.

1452086371.jpg