Bayındırlık Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren, Kalecik’teki AKSA elektrik santralına,hava kirliliğini önlemek için takılan filtrenin sadece 10-15 gün çalıştığını, daha sonra çalışmadığını ve ilgili firmaya para cezası kesildiğini açıkladı.

Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde bakanlığının bütçesi görüşülürken yapılan konuşmaları yanıtlayan Evren, baca gazı kontrolü ve santralları kapatmak gibi yetkileri bulunduğunu ancak ülkenin içinde bulunduğu durumda santral kapatamayacaklarını belirtti. Evren, KIB-TEK tarafından yüzde 1 kükürt içeren yakıta geçileceği sözü verildiği için Teknecik’teki duruma göz yummak zorunda kaldıklarını da söyledi.

AKSA santralına filtre takıldığını ancak filtrelerin sadece 10-15 gün çalıştığını; o günden beri filtrelerin hiç çalışmadığını ve şirkete Çevre Dairesi’nin denetlemeleri sonucu ceza kesildiğini açıklayan Bakan Evren, “Para cezası kesebiliriz veya kapatabiliriz. Yapabileceğimiz başka bir şey yok”  diye konuştu.

Katı atık konusuna da değinen Kutlu Evren, yaşanan sıkıntıları anlattı. Evren, Kalkanlı’daki katı atık alanının rehabilitasyonu yanında, Mağusa ve İskele için de çalışmaların sürdüğünü bildirdi.

Kutlu Evren, ormanlara önem verdiklerini, çam kese böceği sorununa mekanik bir yöntemle mücadele sürdürmeyi düşündüklerini söyledi.

AKM REVİZE EDİLİYOR

Kültür Dairesi’nin ciddi ve disiplinli çalıştığını kaydeden Evren, Atatürk Kültür Merkezi’nin 450 bin liralık ihaleyle kökten revize edileceğini açıkladı.

Kutlu Evren, AKM kütüphanesindeki gazetelerin dijital ortama taşınması için 50 bin Euro’luk bir proje başlatılacağını da ifade etti.

“SENFONİYİ KAPATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”

Boğaz Piknik Alanı’nda sözleşmeden kaynaklanan sorunlar olduğunu ancak bunları aşacaklarını ve bölgenin daha temiz olacağını belirten Evren, Devlet Senfoni Orkestrası’nı kapatmayı ve var olan 2 personeli Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na aktarmayı düşündüklerini açıkladı.

Bakan Evren, tiyatro için 7 milyon TL’lik yeni bir proje hazırlandığını bildirdi.

DİNÇYÜREK

Yeniden söz alan DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek, gelecek nesillere sürdürülebilir bir çevre bırakmak gerektiğini vurguladı.

Dinçyürek, elektrik santrallarında yüzde 1 kükürt içerikli yakıta geçmenin hiçbir maliyet artışı getirmeyeceğini, kararlı duruşlarıyla ülkeye yüzde 1 kükürtlü yakıtın geldiğini ama uygulanmadığını; KIB-TEK’e verilen süre dolduğu halde kararın ötelenmesinin mantıklı gerekçesi olamayacağını belirtti.

KIB-TEK yönetiminin hükümet değişimini fırsat bilerek yanlış bir uygulamaya gittiğini; reform hükümeti diye kurulan hükümetin de yaman bir çelişki sergilediğini savunan Hakan Dinçyürek, Kalkanlı çöplüğünü yerinde incelemeyi de önerdi.

Dinçyürek, Kalkanlı çöplüğü için TC Yardım Heyeti’nin gereken parayı vereceğini belirterek “Keşke kapatmasaydınız” dedi. Kendi bakanlığı döneminde yapılanları anlatarak Güzelyurt’tan toplanan çöplerin Güngör’e taşınmamasının mazereti olamayacağını belirten Dinçyürek, “Lütfen Güzelyurt’ta vahşi depolama alanı oluşturulmasını engelleyin” dedi.

Deniz kirliliği konusunda bazı üniversitelerin dalışlar yaparak raporlar hazırladığını da belirten Dinçyürek, bakanlığın bu raporlardan yararlanabileceğini belirtti.

Yeniden söz alan Bakan Kutlu Evren ise, Güzelyurt bölgesindeki çöp sorununun kendisinin 2 buçuk aylık bakanlığı döneminde oluşmadığını belirterek Dinçyürek’in konuşmasında abartı olduğunu söyledi.

Komite Başkanı Ferdi Sabit Soyer ise komitenin bütçe görüşmelerinin ardından iki gün daha toplanıp İhale Yasası’nı görüşmeye karar verdiğini belirterek, Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanı Kutlu Evren’den İhale Yasası hakkındaki görüş ve düşüncelerini olgunlaştırarak komiteyle paylaşmasını istedi.

Daha sonra 51 milyon 415 bin 200 TL’lik Bayındırlık, Çevre ve Kültür Bakanlığı bütçesi oy çokluğuyla onaylandı.

Komite bugün son olarak Dışişleri Bakanlığı bütçesini görüşecek.