Hüseyin Çiçek

Gazimağusa’da dün açılması uzun süredir gündemde olan ancak çeşitli engeller yüzünden bir türlü açılamayan Derinya Sınır Kapısı için dün eylem yapıldı.

Suriçi girişinde bulunan köprü üzerinde toplanan bir grup esnaf, “Açın şu kapıyı” sloganı atarak tepkilerini dile getirdi.

Kentin tarihi suriçi bölgesine girişi bir süreliğine engelleyen eyleme; Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Mağusa İnsiyatifi ve Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) destek verdi.

Suriçi esnafı adına açıklama yapan Yılmaz Parlan, eylemi köprüde gerçekleştirmenin esas amacını, “köprü aşktır, umuttur, insanları ve kalpleri bir birine bağlar” cümleleri ile açıkladı. 

Uzun yıllardan beridir Derinya Sınır Kapısının açılmadığını ve siyasilerin sürekli olarak kendilerini oyaladıklarını belirten Parlan, Derinya kapısı açılıncaya kadar siyasilere sempati ile bakmayıp ellerini dahi sıkmayacaklarını söyledi.

Parlan, “Bu konuyu çözmedikleri sürece hiç birini dükkanımızda görmek istemiyoruz,  ne düğünlerimize gelsinler ne de açılışlarımıza katılsınlar, eksik olsun onların yapacağı yol” şeklinde konuştu.

Eyleme destek veren Mağusa İnsiyatifi adına açıklama yapan Dr. Okan Dağlı iki toplum ile esnafın yakınlaşması açısından Derinya Sınır Kapısı’nın açılmasının  elzem olduğunu söyledi. 

Eylemde; Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası adına Şener Elcil, Yeni Kıbrıs Partisi adına da Murat Kanatlı birer konuşma yaptı.