Kanal T'de yayinlanan Kartal Harman'la Ayak Üstü Bir Saat Programina katilan Avukat Baris Mamali, Denetimli Serbestlik Yasasi ile ilgili açiklamalarda bulundu. Mamalı yasadaki mevcut durum ile cebinde sağlam parası olanların bu tedaviden yararlanabileceğini vurguladı.

"Mevcut yasa uyuşturucu kullanıcılarına ve ithal edenlere bile faydalanma hakkı veriyor"

Uyusturucu bağımlıları açısından bir tedavi ve rehabilitasyon sürecinin hapsetme yerine alternatif bir ceza metodu olarak getirilmesinin modern ceza infaz sistemi açısından anlamlı oldugunu belirten Mamalı,   mevcut yasanın ne hikmetse tedaviye muhtaç olan bağımlılar yanında bağımlı olmayan diğer tüm uyuşturucu kullanıcılarına ve hatta ithal edenlere bile denetimli serbestlikten faydalanma hakkı getirmekte olduğunu soyledi.

 Amaç tedavi ile ıslah etme ise, tedaviye muhtaç olmayan kullanıcıları neden tedavi olmaya yöneltiyoruz? diye soran Mamalı, yasanın kapsamına girebilmek için belirli limitler belirlendigini işaret ederek şu acıklamalarda bulundu;

"Limitler yapılırken gerekli bilimsel verilerden yararlanılmıyor"

" Hint Keneviri  ve Sentetik Cannabinoid için yasada öngörülen limit her ikisi için de 12 gramdır. Oysa Hint Kenevirinde -zararsızlığı nedeniyle- birçok ülkede bugün belirli bir kullanım serbestliği varken diğer yanda “sentetik” dediğimiz kimyasal maddeler karıştırılmış cannabionidler ise insan hayatını tehdit edecek tarzda tehlike içermektedir. Şimdi siz bu ikisini alıp “12 gram” olarak limitliyorsunuz. Bu limitleme yapılırken gerekli bilimsel verilerden yararlanılmadığı çok açıktır.

"Yasada boşluklar var"

Yasanın içeriğine göz attığımızda kullanıcıların (ithal etmeyen) tasarrufunda bulunacak uyuşturucu madde türleri ve azami miktarları belirtilmiş olmakla birlikte, kullanıcıların en fazla kaç türlü uyuşturucu madde ile yakalanmaları durumunda bu kanundan faydalanacakları belirtilmemiştir. İthal edenler için en fazla 2 tür sınırlaması var, ancak ithal etmeden kullananlar açısından bu şekilde hiçbir sınırlama koyulmamıştır. Adamın birini elindeki bir torba içerisinde 2.5 gram eroin, 750 gram kokain, 25 tane extacy, 10 gram bonzai ve 50 microgram LSD ile yakaladığınızda adam size “ben çok kötü bir bağımlıyım ve bunları kullanmak için tasarruf ediyorum” diyorsa bu yasadan yararlanma şansı olabilecektir. Çünkü yakalanan tüm maddeler yasadaki limitler içerisindedir. Ve maalesef yasada en fazla kaç tür maddeyle yakalanılırsa denetimli serbestlik hakkı olacaktır diye bir sınırlandırma da yapılmayarak büyük bir boşluk yaratılmıştır.

Yasaya baktığımızda göze çarpan anomalilikler sadece bunlarla sınırlı olmadığını belirte Mamalı, önemli iddialarda bulundu.

“Bakın bir kişi ülkeye girerken 35 adet (4.3 gram) extacy hap ve bunun yanında 2 gram da kokain getirip havaalanında yakalandığında “ben içmek için bunları getirdim” dediğinde bağımlı olup olmadığına bakılmaksızın bu yasadan yararlanıp hapis olmaktan kurtulacaktır. Hatta siz ülkeye soktuğunuz uyuşturucu madde miktarında yasal limitleri aşsanız bile mahkeme sizin kullanıcı olduğunuza kanaat getirirse yine denetimli serbestlikten yararlanabileceksiniz.”

"Devletin gerekli tesisi ve altyapısı var mı?"

Yasadaki düzenlemelere göre tedavi ve rehabilitasyon sürecine alınan kişinin, devlet hastanesinde veya psikiyatristi olan özel hastanede veya özel psikiyatrist kliniğinde tıbbi hizmet alacağını ve hakkında hazırlanacak raporla hapse gidecek yada özgür kalacağını belirten Mamalı, devletin bunu yapabilecek tesisi veya alt yapısı var mıdır? Sorusunu gündeme getirdi. 

"Akıl hastanesi bünyesinde devlet uygulama yapmak istemeyecektir"

“Akıl Hastanesi bünyesinde yani bu açıdan sağlıksız bir ortamda devlet bunu yapmak istemeyecektir. Bu tür tedavi ve rehabilite hizmetlerini verebilecek kurumların evrensel bazı krtierlere ve belirli kıstaslara sahip olması gerekmektedir. Oysa bu yasaya baktığımızda özel bir ortopedi hastanesi bile şimdi gidip bir tane psikiyatrist istihdam eder ve bir odasını da uyuşturucu muayenesi için ayırırsa denetimli serbestlikten faydalanacak kişileri tedavi edebilecektir. Oysa bu tür hizmet veren özel kuruluşlar çok çeşitli özelliklere ve ortama sahip olmaları gerekmektedir. İş bu kadar basit olmamalıdır.

"Cebinde Sağlam Parası Olanlar Tedavi Görebilecek"

Bu tip tedavilerin hizmet bedelinin yüksek olduğuna dikkat çeken Mamalı, yasadaki mevcut durum ile cebinde sağlam parası olanların bu tedaviden yararlanabileceğini vurguladı. 

“Devlet bu imkanı layıkıyla sunamayacağına göre şimdi bu kişiler devlet denetiminden uzak olan özel alana yönelmek zorunda kalacaktır. Bu da yetmezmiş gibi özel klinikte veya özel hastanede yapılacak tedavilerin tüm ücretini de tedavi görecek kişi bizzat kendi cebinden ödemek zorundadır. 

"Mafya kendi elemanı için psikiyatrisiti tehdit edebilecek"

Bu tür tedavilerin hizmet bedeli yüksektir. Bir de yasaya göre bu hizmeti en az 1 yıl alma zorunluluğunuz var. Yani bağımlı olmasanız bile en az bir yıl gereksiz yere sırf hapis olmama korkusuyla bu sürece boyun eğip dünya kadar para ödemek zorunda kalacaksınız. Gördüğünüz üzere bu yasa temelde cebinde sağlam parası olanların faydalanabileceği bir ortam yaratmaktadır. Aynı suçu işleyen kişilerden parası olan dışarıda kalacak, olmayan ise kodese yollanacaktır. yasa bu açıdan vicdansızlık ve adaletsizlik yaratacaktır. Şunu da unutmayalım ki, bu tür suçların (uyuşturucu madde) önemli bir kısmı mafyaya bağlanmaktadır. Mafya kendi elemanı için devreye girip psikiyatristi tehdit edebilecektir.”