CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Masada bir samimiyet sergilenmiştir. Kişisel partiler çıkarlar değil, ülkemizin Türkiye'mizin çıkarlarının ön planda olduğu bir siyaset davranış şeklini benimsediğimizi ifade etmek istiyorum" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Toplantısı Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında çalışmalarını sürdürürken Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, bir basın toplantısı düzenledi. Terör olaylarının can yakmaya devam ettiğini belirterek, "Türkiye'de yaşanan son olaylar çerçevesinde CHP PKK terör örgütüne kayıtsız şartsız silah bırakma çağrısını dün Grup Başkanvekilimiz aracılığıyla da yaptı. Türkiye'de herkes huzur istiyor. Türkiye'de herkes artık kan akmasın istiyor. Türkiye'de bütün bu huzurun yanında istikrarlı, dış ortamdan da kaynaklanabilecek olan olumsuz ekonomik etkiler karşısında Türkiye ekonomisinin istikrarlı tüm sosyal katmaları kapsayacak bir büyüme hedefine ulaşmasını istiyor. Türkiye 1. sınıf bir demokrasi istiyor. Bu yönde de çabalarımızı bizler 7 Haziran sonrasında sandıktan çıkan sonuçların milli iradenin bize gösterdiği yolda sergilemeye özen gösteriyoruz. Bu süreç içerisinde CHP'nin ana ilkesi önce bizler önce CHP'nin çıkarları değil, önce Türkiye'nin çıkarları noktasında şekillendi. Bu çerçevedeki siyaset arayışımıza tüm çevreden olumsuz tepkiler geliştirilme gayretlerine rağmen ısrarla devam ettik. Yapıcı olmaya çalıştık. Ülkenin hükümetsiz kalmamasına dönük tavrımızı da sergiledik" şeklinde konuştu.

"KİŞİSEL PARTİLER ÇIKARLAR DEĞİL, ÜLKEMİZİN TÜRKİYE'MİZİN ÇIKARLARININ ÖN PLANDA OLDUĞU BİR SİYASET DAVRANIŞ ŞEKLİNİZİ BENİMSEDİĞİMİZİ İFADE ETMEK İSTİYORUM"

AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin pazartesi günü sonlandığını hatırlatan Koç, şöyle konuştu:

"Masada bir samimiyet sergilenmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi heyetini başkan olarak temsil eden Sayın Ömer Çelik'e ve heyete katılan diğer Ak Parti tarafındaki arkadaşlara da teşekkür etmek istiyorum. Masadaki görüşmelerin bütün ayrıntıları geneli konusunda bir merak uyandığı çok doğaldır. Bu merak bizler tarafından ancak genel çerçeve açısından giderilmeye çalışılmıştır. Ama basında da görüyoruz. Bizlerden bir açıklama olmamasına rağmen değişik yayın organlarımızda bir takım yorumlar yer almaktadır. Bunlardan iki tanesi bugün için açıkça yalanlama ihtiyacı duyduğumuz haberlerdir. Bunlar iki tane gazetede çıkmıştır. O manşetten verilen haberler tamamen gerçek dışı haberlerdir. Onun dışında anayasa, temel hak ve özgürlükler, kişi hak ve özgürlükleri, ekonomik konular tüm alt boyutlarıyla beraber, iç ve dış güvenlik gibi, dış politika gibi, milli eğitim gibi bütün alt başlıklar detaylı şekilde masada görüşülmüştür. Samimiydi açıktı her iki tarafında çok iyi hazırlandığı görüşmelerdi. Yazılı yayın organlarında yer alan "Ak Parti hazırlıksızdı" bunlar tamamen asılsızdır. Tabii ki farklı olduğumuz noktalar var, çok doğal iki ayrı siyasi parti. Tabii ki farklılıklar olacaktır ama uzlaşılan önemli noktalarda vardır. Üzerinde çalışılırsa ortak bir noktaya varılacak alanlarda vardır. Bunları ifade ettim. Bizler orada karar verici yetkili konumda değiliz. AK Parti'nin Sayın Genel Başkanı Ahmet Davutğlu'nun kararı o organların kararına dayanarak henüz bir berraklık ifade etmediği için bir kesinlik arz etmiyordu. Bizler bizlere verilen sorumluluk noktasında görevimizi tamamlamış bulunuyoruz. Verdiğimiz günlük toplantılar sonrasındaki bilgileri toplayarak bir rapor haline getirdik. Sayın Genel Başkanımıza sunulma aşamasında. Hükümeti kurma görevi Sayın Ahmet Davutoğlu'nda. Ahmet Davutoğlu'nun kendi yetkili mekanizmaları içerisinden alacağı bir yetkiyle ya da olumlu olumsuz sonuç noktasında buluşarak CHP ile sayın genel başkanlar bir görüşme arayacağını ifade etmiştik. Kişisel partiler çıkarlar değil, ülkemizin Türkiye'mizin çıkarlarının ön planda olduğu bir siyaset davranış şeklini benimsediğimizi ifade etmek istiyorum."

"PKK TERÖR ÖRGÜTÜ MUTLAKA SİLAH BIRAKMALIDIR"

Bugün de 3 şehidin toprağa verildiğini kaydeden Koç, "Öfkeliyiz demiştim, artık yeter bunları yaşamak istemiyoruz. Meşru siyasi aktörlerin bu süreçte çok daha yüksek sesle, net bir siyasi duruşla teröre karşı tavır almalarının gereği de dün Genel Başkanımıza yapılan HDP ziyareti sonrasında ifade edilmiştir. PKK terör örgütü mutlaka silah bırakmalıdır. Türkiye'de huzurun, kardeşliğin ön şartı haline gelen tabloyu söylüyoruz. Bu açık ve nettir. Ondan sonrasında oluşacak sağlıklı bir programla, ekonomide geniş tabana dayanan reform kararlarıyla Türkiye hem sürdürülebilir bir kalkınma, büyüme hedefine ulaşır çok daha huzurlu yaşanabilir bir Türkiye'ye ulaşmak mümkündür. Biz bu noktada siyasi görevimizi yerine getirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Yurttaşların haklı taleplerini duyması gereken kurumun siyaset kurumu olduğunu söyleyen Koç, "Burada hiçbir partiye öğüt verecek durumda değilim ama bir ödev verilmiştir. Bu ödev "Türkiye'de huzuru sağlayın kardeşim". Türkiye'de 7 Haziran'da sandıktan çıkan milli iradenin gereğini yapın ödev budur. CHP tarafını seçmiş ve tavrını da koymuştur. "7 Haziran'da sandıktan çıkan milli iradenin talepleri doğrultusunda üzerime düşeni yapmaya hazırım" demiştir" dedi.

"CHP İLLA KOALİSYON OLMAK İSTİYOR. İLLA BELLİ KİŞİLERİN KIRMIZI PLAKALARLA BELLİ MAKAMLARA GELMESİNİ İSTİYOR. BÖYLE BİR DERDİMİZ YOK"

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Koç, Başbakan Davutoğlu'ndan görüşme için randevu talebinin gelip gelmediği sorusuna Koç, "Ne yazık ki siyaseti değerlendirmeye hiç kimsenin siyasi davranışını ya da zamanlamasını ölçecek özel bir yeteneğim yok. Ne zaman uygun görürlerse kendi iç siyasi değerlendirmelerini ne zaman tamamlarlarsa siyasi tavırlarını ortaya koyacaklardır. YAŞ toplantısı bugün bitti. Yetkili kurullarıyla değerlendirmesi ne kadar zaman alır bilmiyorum" karşılığını verdi.

AK Parti ile koalisyonda son aşamada olunduğu hatırlatılarak, MHP destekli seçime gitme sözüyle azınlık hükümetine CHP'nin tavrının nasıl olacağı sorusuna Koç, şunları kaydetti:

"Şu anda 7 Haziran sonrası ilkeli duruşuyla CHP eğer böyle bir süreç yaşanacak olursa milletin huzuruna alnı ak olarak çıkabilecek en önemli siyasi partidir. Böyle bir süreç gelişirse en hazırlıklı partidir. CHP'nin bütün tavrı, çizdiği çizgi olumluluktur. CHP illa koalisyon olmak istiyor. İlla belli kişilerin kırmızı plakalarla belli makamlara gelmesini istiyor. Böyle bir derdimiz yok. Kimse kırmızı plaka, makam mevki peşinde değil. CHP dışındaki diğer siyasi partilerin isimlerinde ifade ettiğiniz hususlar noktasında ben bir netlik göremiyorum. Önce bir netlik sergilemeleri lazım. Öngörüyle sorularınızı yanıtlama hakkımı kullanmıyorum. Şu anda öngördüğümüz ülkenin sağlıklı, geniş tabanlı yaşanabilir bir hükümet formülünde CHP'nin yaptığı duruşun karşılık bulup bulmayacağı noktasıdır."

HDP ve MHP arasında yaşanan polemiğin hatırlatılması üzerine Koç, "Siyasetin gerildiği günlerden geçiyoruz. Siyasetçilerin temel görevi gerginlikleri artırmak değil sorumluluk içinde doğabilecek gerginlikleri yatıştıracak olgunluğu göstermekten geçiyor" dedi.