Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu bu sabah saat 10.15’te, Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Hüseyin Avkıran Alanlı başkanlığında toplandı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nun gündeminde, “Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi" ve “Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında Su Temini ve Yönetimine İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin (Onay) Yasa Tasarısı” bulunuyor.

Güncel konuşma istemlerine de yer verilecek genel kurulda bugün 5 milletvekilinin güncel konuşma istemi bulunuyor.

Kurul toplantısında, yazılı ve sözlü sorular bölümü de yer alacak.

SEÇİM VE HALKOYLAMASI (DEĞİŞİKLİK) YASA ÖNERİSİ NE ÖNGÖRÜYOR

"Seçim ve Halkoylaması (Değişiklik) Yasa Önerisi'nde, milletvekili seçimlerinde adayların yalnızca milletvekili olacakları bölgenin seçmenlerinden değil, ülke genelindeki seçmenlerden oy almalarını gerektirecek bir yöntem öngörülüyor.

Yapılan bir başka değişiklikle, mevcut seçim sistemine göre seçilmeleri son derece güç olan bağımsız adayların seçilebilmesini nispeten olanaklı kılınmak isteniyor. 

Öneriyle getirilmek istenen son önemli değişiklik ise, seçim yasaklarının yürürlükte olduğu dönemde yalnızca atama yapılmasının değil, atamaya temel teşkil edecek her türlü sınavın yapılmasının da yasak kapsamına alınmasıdır.