Genel Kurul'da TBMM Başkanvekili Koray Aydın'ın tutumuna karşı yapılan açık oylamada CHP, MHP VE HDP olumsuz oy kullandı. Bunun üzerine Aydın, Genel Kurul'a 10 dakikalık ara verdi.

Meclis Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Koray Aydın başkanlığında olağanüstü toplandı. Gündeme geçmeden önce duygu ve düşüncelerini ifade eden Aydın, "Hemen her gün yüreklerimizi dağlayan şehitlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum" dedi. Aydın, "Bugün milletimizin gözü kulağı buradadır, gazi Meclis'in kurucu iradesi buradadır, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının ruhaniyetleri buradadır. 95 yıllık parlamento tarihimizin bize kazandırdığı engin tecrübelerle bütün sorunların üstesinden geleceğimize olan inancım tamdır" diye konuştu.

Aydın, Genel Kurul'da konuşma yapacak milletvekillerine söz ve üsluplarına dikkat etmeleri yönünde çağrı yaptı. Yunus Emre'nin "Söz ola kese savaşı, söz ola kestire başı" sözünü hatırlatan Aydın, şairin yıllar öncesinden seslendiği gibi kırıcı ve incitici dil kullanmak yerine daha yerinde bir dil kullanmalarını tavsiye etti.

GENEL KURUL'DA GERGİN ANLAR

Aydın'ın açılış konuşmasının ardından Genel Kurul gündemine geçildi. Geçici hükümette yer alan bağımsız 11 bakanın yemin törenine geçilmesi öncesinde CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, 11 bakanın arasında bazılarının "sözde bağımsız" olduğu dolayısıyla yemin etmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle usul tartışması başlattı. Özel, "Eğer bu yemini edeceksek önce sayın bakanların çıkıp hepimizin huzurlarında "Adalet ve Kalkınma Partili değiliz" diye yemin etmelerini bekliyoruz" dedi.

Bunun üzerine Genel Kurul'da AK Partili milletvekilleri ile CHP'li milletvekilleri arasında usul tartışması yaşandı. Usul tartışması talep ederek kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, koalisyon görüşmeleri sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na hükümet kurma görevini vermemesini sert bir dille eleştirdi.

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Doğan Kubat, eski Başbakanlardan Nihat Erim'in 12 Mart 1971 Muhtırası'nın ardından CHP'den istifa ederek hükümet kurmasını örnek verdi. Ardından sataşma gerekçesiyle tekrar söz alarak kürsüye gelen CHP'li Özgür Özel, Nihat Erim'in o günlerde yaptığının yanlış olduğunu belirterek, AK Parti'ye yönelik eleştirilerine devam etti. Özel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ise darbecilikle suçladı.

"AYNAYA BAKSAYDI KİMİN DARBELERLE İKTİDARA GELDİĞİNİ ÇOK NET GÖRECEKTİ"

Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da, "Bir aynaya baksaydı kimin darbelerle iktidara geldiğini çok net görecekti" dedi.

Üçüncü kez kürsüye gelen Özgür Özel ise, "Hadi biraz ortam yumuşasın, Hababam Sınıfı'na bakalım. Hababam Sınıfı'nda herkes var, Türkler var, Kürtler var, solcular var, ülkücüler var. Orada bir tek siz yoksunuz. Çünkü 80 öncesinde çekildi o film. 12 Eylül darbesinin ürünleri orada olamaz" diye konuştu.

YÜZDE 60'LIK BLOK BİRLİKTE HAREKET ETTİ

AK Partili vekiller, Genel Kurul gündeminde yer alan 11 bakanın yemin işlemine geçilmesi konusunda TBMM Başkanvekili Koray Aydın'a ısrarlarını sürdürdü. Ardından MHP adına söz alarak kürsüye gelen MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da CHP'li Özgür Özel'e, "Bu konuda zaten yapılacak oylama neticesinde usulle ilgili bir kanaat Meclis'te oluştuğu zaman yapacağınız işlem nedir? Nasıl bir işlemde devam edeceğiz?" diye sordu. Bunun üzerine Özel, "Bakanlar yemin etmeyecek, gerçekten tarafsız bakanlar yemin edecek" karşılığını verdi.

Tartışmaların sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Koray Aydın, Genel Kurul'da tutumu konusunda, "Israrınızı sürdürürseniz oylama yaptıracağım" diyerek açık oylama yaptı. CHP, MHP VE HDP'li milletvekilleri, TBMM Başkanvekili Koray Aydın'ın tutumu konusunda birleşerek, olumsuz oy kullandı. Bunun üzerine muhalefetten alkış sesleri yükseldi. Aydın ise, "Sayın milletvekilleri katip üyeler arasında bir anlaşmazlık var, 10 dakika ara veriyorum, grup başkanvekillerini arkaya davet ediyorum" dedi. Ardından Genel Kurul'a 10 dakika ara verildi.

İHSAN ÖZKES GENEL KURUL'DA TEK BAŞINA

Öte yandan 7 Haziran seçimlerinde CHP'den İstanbul Milletvekili olarak Meclis'e giren ve daha sonra partisinden istifa eden İhsan Özkes'in Meclis sıralarında tek başına oturması dikkat çekti.

11 BAKAN YEMİN EDECEK

Genel Kurul'da geçici hükümette yer alan ve milletvekili olmayan 11 bakan, Genel Kurul'da milletvekili yemini edecek. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Adalet Bakanı Kenan İpek, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca, Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı, Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin yemin edecek.

Ardından süresi 2 Ekim'de dolacak olan Suriye ve Irak tezkeresinin görüşmelerine başlanılacak. Milletvekilleri, son olarak CHP'den boşalan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyeliği seçimi için oy kullanacak.