Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’ndaki Uçucu Maddelerin Zararlılarından İnsan Sağlığının Korunmasına Dair Yasa Tasarısı üzerindeki görüşmede ilk sözü UBP milletvekili Esat Ergün Serdaroğlu aldı.

Serdaroğlu, çocukların zararlı maddelerden korunmasında aileler kadar öğretmenlerin de büyük rolü olduğunu söyledi, “Tedbir ve denetim şart” vurgusu yaptı.

Serdaroğlu, Meclis’e de bu konuda görevler düştüğünü kaydederek, ailelerin uyuşturucu konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Serdaroğlu, “En önemlisi ailedir, okuldur ve çevredir. Dikkatli davranırsak gençliğimizi bu illetten kurtarabiliriz en azından asgariye indirebiliriz” dedi.

Uçucu madde kullanım yaygınlığının 15-25 yaş arasında olduğunu, bu sınırın 15’in altına inmesinin çok tehlikeli olduğunu söyleyen Serdaroğlu, ailelerin sigara ve alkol tüketimi konusunda dikkatli olmasını istedi.

Bali ve tinerin en zararlı uçucu maddelerden olduğunu kaydeden Serdaroğlu,  asetonun bile bağımlılık yapabileceğini söyledi.

GÜNDÜZ

DP UG milletvekili Menteş Gündüz, bu yasanın çıkmasıyla her şeyin düzelmeyeceğini ancak yasanın bir adım olduğunu dile getirdi.

Yasanın içeriği konusunda bilgi veren Gündüz, “Bu yasa ciddiye alınmalı” dedi.

Yasada, sanayilerde ve diğer yerlerde kullanılan uçucu maddeler konusundaki önlemlerin yasayla belirlendiğini söyleyen Gündüz, bunları dikkate almayanlara ne cezalar uygulanacağını sordu.

Küçük yaşta bu işe bulaşan çocukların ite kaka hapishaneye götürüldüğünü de dile getiren Gündüz, bu konuda düzenleme yapılmasının şart olduğunu belirtti.

Uyuşturucu ya da uçucu madde kullanımının “yasaklayıcı” bir zihniyetle önlenemeyeceğini dile getiren Menteş Gündüz, eğitime, bilgilendirmeye işaret etti.

Gündüz, dönemin Başbakanı Özkan Yorgancıoğlu’na, Uyuşturucuyla Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu’ya ve ekibine özverili çalışmaları konusunda teşekkür etti.

Gündüz, ailelere, öğretmenlere bu konuda büyük sorumluluk düştüğünü de kaydederek, yasanın takipçisi olacaklarını vurguladı.

ÇAKICI

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı de Genel Kurul’da söz alarak uçucu maddelerin nefes yoluyla akciğere, oradan da beyne çok kolay ve hızlı şekilde ulaştığınısöyledi.

Uçucu maddelerin akıl hastalığı, kalp durması gibi ciddi ve kalıcı zararları olduğunu kaydeden Çakıcı, bundan çocukların kişilik özelliklerinin etkilediğini de anlattı.

Yasaya rağmen uçucu madde kullanımı konusundaki sorununun devam edeceğini kaydeden Mehmet Çakıcı, “Uçucu madde kullanan11 yaşında bir kız çocuğu gördüm. Yani uyuşturucu yaygınlığı anketlerle sınırlı değil. Bunları kliniklerde de görüyoruz. Büyük bir problemle karşı karşıyayız. Bunu önlemek için devlet politikası şart. Çok boyutlu bir mücadele sürdürülmeli” dedi.

Uyuşturucu konusunda yaptıkları araştırmalara değinen Çakıcı,Milli Eğitim Bakanlığı’ndaki bazı bürokratların ve okul müdürlerinin uyuşturucu konusundaki araştırmalara karşı çıktığını söyledi.

Çakıcı, özel okulların özellikle bu araştırmada yer almak istemediğini aktardı, “Herkes her şeyi bilirim noktasında. Bu üzücü” dedi.

Ailelilerin ve çocukların bu konuda eğitilmesine dikkat çeken Mehmet Çakıcı, “Bağımlılık tedavisi pahalıdır, hayat boyudur. İnsanların bağımlı olduktan sonra kurtulması zordur” şeklinde konuştu.

Uyuşturucu kullanımında yüzde 300 artış olduğunu da vurgulayan Mehmet Çakıcı, uyuşturucu madde bağımlıları ile uyuşturucu madde satıcılarının dünyada ayırt edildiğini söyledi.

Çakıcı, “Bir uyuşturucu bağımlısını hapishaneye göndermek insanlık suçudur” dedi.