2 MİLYON TL BORÇ VAR: Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından yaptırılan modern mezbaha, kesim öncesi ve sonrasında küçükbaş ve büyükbaş hayvanların sağlık kontrolü için her tür donanıma sahip. Üç yıl önce tamamlanan tesis, belediyenin tesisi yapan şirkete olan 2 milyon TL’lik borcu nedeniyle bir türlü devreye konamadı

HAYVANCILAR TESİSE TALİP: Hayvancılar Kooperatifi, LTB tarafından yapılan mezbahaya talip oldu. Belediye mezbahanın devri için 5 milyon TL istedi. Kooperatif bu kez “birlikte işletelim” teklifinde bulundu. Hayvancılar Kooperatifi tesisin işletilmesine imkan sağlamak için, müteahhit firmaya olan 2 milyon TL kaynak bulunması için Yardım Heyeti ve bakanlık nezdinde girişim başlattı

Ceren Özbil

Avrupa Birliği standartlarında ve hijyen koşullarına uygun olarak inşa edilen Lefkoşa Türk Belediyesi Mezbaha Tesisi yıllardır faaliyete geçemedi. Yaklaşık 3 yıldır atıl durumda kalan tesis yer yer çürümeye başladı.

Doğal Kaynaklar, Tarım ve Enerji Bakanlığı tesisin faaliyete geçmesi için Lefkoşa Türk Belediyesi yetkilileri ile temasa geçerken, Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, Hayvancılar Kooperatifi olarak tesise talip olduklarını açıkladı.

Hedef tek mezbaha…

LTB’nin inşa ettiği mezbahaya talip olan Hayvancılar Kooperatifi’nin hedefi ülkede tek mezbaha olmasını sağlamak. Kooperatif yetkililerinden alınan bilgiye göre tek mezbaha olmasıyla hayvanların sağlık kontrolü daha kolay yapılabilecek ve satışın da oradan yapılacağı için fiyatlar da sabitlenecek.

Mezbahaya getirilen hayvanlara sağlık kontrolü yapılacak…

Hedeflenenler arasında mezbahaya getirilen hayvanların kesilmeden bir süre bu alanda bekletilmesi ve sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra kesim yapılıp ya da yapılmayacağına karar verilmesi yer alıyor. Böylece hem hayvanların ölmesine neden olan hem de hayvandan insana bulaşabilen hastalıklar kontrol altına alınabilecek.

Naimoğluları: Atıl durumda kaldı

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğluları, Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait mezbahanın borçlar nedeniyle yıllardır atıl durumda kaldığını anlattı. Birlik olarak bu mezbahayı işletmek için Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı ile birçok görüşme yaptıklarını kaydeden Naimoğluları ancak bu görüşmelerden bir sonuç çıkmadığını açıkladı.

“2 milyon TL’lik bir borç var”

Naimoğluları, belediyenin mezbahayı yapan şirkete 2 milyon TL borcu olduğunu ve Belediye başkanı Mehmet Harmancı ile yaptıkları görüşmede belediye başkanının kendilerinden borç miktarı olan 2 milyon TL ile 3 milyon TL’lik masraf parasını talep ettiğini anlattı. Belediye başkanının mezbahayı hayvan üreticilerine devretmeye ya da havyan üreticileri ile birlikte çalıştırmaya sıcak baktığını ifade eden Naimoğluları şu şekilde konuştu:

“Belediye başkanı bize ilgili firmaya 2 milyon TL borcu olduğunu söyledi ve yapılan masraflarla birlikte bizden 5 milyon TL talep etti. Biz de bu mezbahaların kurulmasının bu kadar maliyeti olmadığını anlattık. Bu rakamın doğru olmadığını ve bir mezbaha yapımının bu fiyatın neredeyse yarısına denk geldiğini ortaya koyduk. Beraber birlikte çalıştırmayı teklif ettik. Ancak borç nedeniyle bir sonuç elde edemedik.”

“Kaynak bekliyoruz”

Gerekli parayı toparlayabilmek için Tarım Bakanlığı ve Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti ile görüşmeler yaptıklarını anlatan Naimoğluları, buralardan gelecek cevabı beklediklerini ifade etti. Naimoğluları, “Birkaç gün içinde cevap gelecektir” dedi ve bu konuda hem bakanlığın hem de Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’nin elini taşın altına koyması gerektiğini kaydetti.

“Çalıştırılmazsa çürüyüp gidecek”

Mezbahanın bir yıl daha çalıştırılmaması durumunda yapılan yatırımın boşa gideceğini ifade eden Naimoğluları, zaten şimdiden bazı yerlerinin çürüdüğünü ve yeniden bazı yatırımlar istediğini söyledi. Naimoğluları mezbahanın kendilerine verilmesi durumunda bir iki aylık süre içinde faaliyete geçireceklerini anlattı.

“Tüm kesimler orada yapılabilir”

Bu mezbahanın faaliyete geçmesi durumunda tüm kesimlerin orada yapılabileceğinden söz eden Naimoğluları böylece sağlık denetimlerinin daha kolay yapılıp tek fiyat uygulamasına da geçilebileceğinden söz etti. Naimoğluları şu şekilde konuştu:

“Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti’ne başvurumuzun sonucu bu birkaç gün içinde çıkacaktır. Belediye ortak çalıştırmaya da bize devretmeye de hazırdır. Ancak belediyenin de bu mezbahanın faaliyete geçmesi için daha ısrarcı olması gerekir. Bir yıl içinde faaliyete geçmemesi durumunda kullanılamaz duruma gelecektir. Bu mezbaha hem sağlık hem tek fiyat uygulaması bakımından çok önemlidir. Burada soğutma sistemi vardır. Ancak bir yıl içinde faaliyete geçmemesi durumunda buzluklar da artık çalışmayacaktır.”

Sınay: Görüşmeler yapıldı

Hayvancılık Dairesi Müdürü ve Tarım Bakanlığı Müsteşar Vekili Ercan Sınay, Lefkoşa Türk Belediyesi’ne ait mezbahanın faaliyete geçmesi için Hayvancılık Kooperatifi ve Lefkoşa Türk Belediyesi ile temasa geçtiklerini açıkladı. Sınay, bu konuda belediyeden mevcut firmaya olan borç yüklerinin ve mevcut projenin bakanlığa iletilmesini istediklerini anlattı.

“Yardımcı olmaya çalışıyoruz”

Sınay mezbahanın faaliyete geçmesi için yardımcı olmaya çalıştıklarını kaydetti ve şu şekilde konuştu:

“İstediğimiz bilgiler bize ulaştıktan sonra gerekli kararı alacağız. Şu anda mezbahanın nasıl faaliyete geçeceği ve nasıl işletileceği konusunda koordinasyonu sağlamaya çalışıyoruz. İlgili mercilerle temas halindeyiz.”

Mezbaha tam denetim sağlayacak

Atıl durumda bulunan mezbahanın çalışmaya başlaması halinde hayvandan hayvana ve hayvandan insana bulaşan birçok hastalığın tahlili de yapılabilecek. Yeni mezbahada tahlili yapılabilecek hastalıkların listesi şöyle:

Hayvandan hayvana bulaşan hastalıklar
Brucella
BSE
Maedi-visna
Mavi dil hastalığı
Scarpi
Lumpy skin disease

Hayvandan insana bulaşan
Şap hastalığı
Paratüberküloz
Creutzfedt Jacob
Staphylococcus aureus salmonella
Listeria monocytogenes
Escherichia coli
Clostridium perfringens