Bakan Nami, yaklaşık bir saat süren görüşmede David Lidington’a, müzakere sürecinde gelinen son aşamayı, süreçte yaşanan sorunları ve tıkanma nedenlerini anlattı.

Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Kıbrıs Rum tarafının geçmiş yakınlaşmalara saygı duymamasının ve bunları yok saymasının anlaşılır olmadığını ifade etti ve Rum tarafının bu tutumunun süreci tıkadığını söyledi.

Kıbrıs sorununun çözümü için zaman faktörünün çok önemli olduğunun altını çizen Nami, Rum tarafının anlaşılmaz bir biçimde zamana oynamasının çözüme yardımcı olmadığını, aksine her iki toplumun da çözüme olan inanç ve ümitlerini zedelediğini söyledi.

Nami, Kıbrıs Türk toplumunun 2004’de olduğu gibi çözüme olan bağlılığının devam ettiğini ancak Kıbrıs Rum kesiminin tutumu nedeni ile hayal kırıklığı yaşamaya başladığını belirtti.

Nami, Birleşik Krallığın garantör ülke olarak sürece daha aktif ve yapıcı katkı koymasının olumlu etki yapacağını da sözlerine ekledi.

Dışişleri Bakanı Nami, Lidington görüşmesi sonrası ise, İşçi Partisi Avrupa Gölge Bakanı Gareth Thomas ile biraraya geldi. Bakan Nami, Gareth Thomas ile görüşmesinde de çözüm sürecinde yaşanan tıkanıklığı ve bunun nedenlerini yineledi.

Nami ayrıca, üyesi olduğu ve hükümetin büyük ortağı olan CTP-BG’nin  PES ve Sosyalist Enternasyonal’e üyeliği aşamasında İşçi Partisi’nin verdiği desteğin önemine vurgu yaparken, aynı şekilde İşçi Partisi’nin Kıbrıs sorununun çözümüne verdiği ve vereceği desteğin çok önemli olduğunun altını çizdi.