Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde eğitim gören bir kısım öğrenci, DAÜ yasasına göre her yıl enflasyon oranında yapılması gereken harç zammının bu yıl yüzde 6.5 oranında yapıldığını ileri sürerek toplanıp dün Rektörlük binasına yürüdüler. “Müşteri değil, öğrenciyiz” sloganı atarak Rektörlük binasına yürüyen öğrenciler okul harçlarına yapılan zammın yersiz olduğunu söyleyerek zammın geri alınmasını talep etti. Rektörlük binası önünde basın açıklaması yapan DAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İbrahim Öztürk, basın açıklamasının sonunda DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam’ın kendisine uzattığı buketi geri çevirdi.

Öztürk: “Harçlara yapılan zamlar yersizdir…”

Rektörlük binası önünde basın açıklamasında bulunan DAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İbrahim Öztürk, DAÜ’de eğitim gören halihazırdaki öğrencilere senelerdir üst üste yapılan artışlar artık öğrencilere ve ailelerine zor anlar yaşattığını ifade etti. Dönem başında geçici kayıt yapan öğrencilerin bazılarının borçlarını ödeyip bazılarının da maddi sıkıntıdan dolayı ödeyemediğini dile getiren Öztürk, bu öğrencilerin derslerinin silindiğini söyleyerek DAÜ yönetiminin öğrencileri mağdur ettiğini belirtti. Bu zamana kadar üniversiteyi ulusal ve uluslararası her alanda en iyi şekilde temsil eden öğrenciler olmadan üniversitenin var olmayacağını söyleyen Öztürk, DAÜ yönetiminin bunun bilincine varması gerektiğini ifade etti. DAÜ’ye yeni gelecek öğrencilerin olduğuna dikkatleri çeken Öztürk, yapılan bu aşırı zamların, öğrencilerin üniversiteye gelmesini engelleyebileceğini kaydetti. Öztürk, şu an eğitim gören öğrencilerin harçlarına yapılan zamların yersiz olduğunu ileri sürerek, otobüslerin eksik olduğunu, cami inşaatının durduğunu, tamamlanmamış ve yetersiz fakültelerin olduğunu, alt yapının yetersiz olduğunu, yurtların problemli olduğunu ve sürekli artan fiyatların olduğunu belirtip “Okula ödediğimiz harçların karşılığını alamıyoruz” şeklinde konuştu.

“DAÜ siyasetin adresi değildir…”

Siyasi iradeye de seslenen DAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İbrahim Öztürk, “DAÜ siyasetin adresi değildir. Lütfen üniversitemize bulaşıp bizleri mağdur etmeyiniz” dedi. Öztürk, öğrenciler olarak yürüyüş kararı aldıklarında rektörlük tarafından disipline verilecekleri konusunda uyarılar aldıklarını dile getirerek, demokratik haklarını kimsenin ellerinden alamayacağını ifade etti.

Daha kalabalık ve süresiz eylem kapıda…

DAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İbrahim Öztürk, kayıtları silinen öğrencilerin acceslerinin açılmadan yapılan zamların geriye çekilmeden ve yapılan zamlara mantıklı bir açıklama gelmeden durmayacaklarını belirterek, bir hafta sonra daha kalabalık ve süresiz eylem yapacaklarını açıkladı.

Osam: “Sergiledikleri tutum yanlış bir tutumdur…”

DAÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam basına yaptığı açıklamada, öğrencileri dinlediğini ancak öğrencilerin kendisini dinlemek istemediğini belirterek “Ne yazık ki bu kültürümüzün bir miktar gelişmesi gerektiğini gösteren bir yaklaşımdır” dedi. Öğrencilerin tümünü her istedikleri zaman makamında kabul ettiğini dile getiren Osam, DAÜ Öğrenci Başkanı İbrahim Öztürk’ün bu grubun başkanlığını yaptığını ve İbrahim Öztürk’e maddi ve manevi her türlü yardımı yaptıklarını ifade edip, öğrencilerin şu anda üniversitenin içerisinde sergiledikleri bu tutumun ise yanlış bir tutum olduğunu söyledi. Üniversitenin yönetim kurulunda alınmış olan tüm kararların DAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İbrahim Öztürk’ün bilgisi dahilinde olduğunu ifade eden Osam, bu alınan kararların artış değil, yıllık yapılan ekonomik çalışmalar olduğunu açıkladı. Ekonomik çalışmaların her yıl yapıldığını dile getiren Osam, DAÜ tarihine bakıldığı zaman harçlar konusunun her zaman gündemde olduğunu ve enflasyon oranının biraz altında yapılan çalışmalar olduğunu kaydetti. Bu sene enflasyon oranının yüzde 8 civarlarında olduğunu vurgulayan Osam, dolayısıyla yapılmış olan ve öğrencilerin zam dediği artışın tamamen kurallara uygun olduğunu açıkladı.

“Milliyetçi olmak dürüst olmayı gerektirir…”

DAÜ’nün ücretli bir devlet üniversitesi olduğunu anımsatan Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, DAÜ’ye gelen her öğrencinin bilinçli olarak geldiğini dile getirdi. Osam “Ben milliyetçi kardeşlerimin bugün yapmış olduğu tutumu gençliklerine veriyorum. Milliyetçi olmak dürüst olmayı gerektirir” diyerek DAÜ Öğrenci Konseyi Başkanı İbrahim Öztürk’ün bu konuda gereken dürüstlüğü gösteremediğini çünkü her konuda kendisine bilgi verildiğini belirtti. Yürüyüş yapan öğrencilerin disipline verilmesi konusundaki soruları yanıtlayan Osam, disiplin konusunu düşüneceğini çünkü öğrencilerin “Gençlik yürüyüşü” bağlamında izin aldığını belirtti. “Gençlik yürüyüşü” bağlamında izin alan öğrencilere yürüyüşte açılan Türk bayrağından esinlenerek bir buket vermek istediklerini belirten Osam, kendilerine verilen buketi kabul etmediklerini bunun ise kültürümüze aykırı bir davranış biçimi olduğunu dile getirdi.

“Biz öğrencileri para olarak görmüyoruz…”

Öğrencilerin “Biz müşteri değil, öğrenciyiz” şeklinde attıkları sloganların kabul edilebilir sloganlar olmadığını dile getiren Rektör Vekili Prof. Dr. Necdet Osam, “Biz öğrencileri para olarak görmüyoruz” dedi. Her öğrencinin üniversitenin yasalarına uymakla yükümlü olduğunu dile getiren Osam, yasalara uymayan öğrencilerin de sıkıntı çekeceğini söyledi. Osam, “DAÜ dimdik ayaktadır. Kimsenin de oyununa gelecek bir üniversite değildir” şeklinde konuştu.