Ceren ERCİH

Ada Raporu Programı’na konuk olan Olgun, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEide’nin gelişi 
öncesi değerlendirmelerde bulundu. 

“BÖLGENİN YENİ BİR İSTİKRARSIZLIĞA TAHAMMÜLÜ YOK” 

BM Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEide’nin gelişi öncesi değerlendirmelerde bulunan Olgun, askıya alınan Kıbrıs müzakereleri ile ilgili de konuştu. Bölgede ciddi bir istikrarsızlık bulunduğuna dikkati çeken ErgünOlgun, şunları kaydetti; “Büyük resim içerisinde bakarsak bölgede çok ciddi bir istikrarsızlık var. Bölgenin yeni bir istikrarsızlığa tahammülü yok. Özellikle uluslararası ticaret, enerji güvenliği açısından Kıbrıs çok kritik bir bölgede bulunuyor. Avrupa’nın yüzde 70 petrol ve enerji ihtiyacının karşılandığı bir hattan söz ediyoruz. Dünya ticaretinin de üçte birinin geçtiği bir hattan söz ediyoruz. Çok ciddi bir istikrar ihtiyacı olan bir bölgeden bahsediyoruz. Hidrokarbon keşfinden sonra hidrokarbon yatakları üzerindeki rekabetten kaynaklanacak bölgedeki istikrarsızlıklara ilaveten bölge içerisinde ek bir istikrarsızlığın çıkmasını kimse istemiyor.” 

“TAŞIMA SU İLE DEĞİRMEN DÖNMEZ” 

Kıbrıs’ta bir uzlaşının ihtiyaçlardan doğduğunu kaydeden Olgun, Güney Kıbrıs’ın ekonomisinin de çözüm olmadan sadece bir ekonomik kurtarma paketiyle düzelmesinin mümkün olmayacağını ise şu sözlerle savundu;“Gerek toplumların, gerek uluslararası camianın, gerekse Kıbrıs’taki iki halkın ihtiyaç derecesine göre davranışları şekillenir. Güney Kıbrıs’ta çok ciddi bir ekonomik kriz var. Bunun bir kurtarma paketi ile çözülmesi mümkün değil. Güney Kıbrıs ekonomisinin temel motorları yanmış durumda. Bankacılık sektörünün tekrar toparlanması mümkün değil. Buradan kaybedilen zeminin başka bir kaynaktan çıkarılması lazım, taşıma suyu ile değirmen dönmez, bu hidrokarbon olarak görüldü.” 

“İKİ LİDERİN BİR ARAYA GELME OLASILIĞI MAYIS ORTASI GİBİ GÖZÜKÜYOR” 

Olgun, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce Kıbrıs müzakerelerinin başlamayacağını da belirtti. Ergün Olgun; “Seçim takvimi beklenir. Biliyorsunuz Kıbrıs Türk tarafı masada ve ön şartsız olarak masadaki konumunu ve Rum tarafının ön şartsız olarak masaya katılmasını her zaman söyledi. Önümüzdeki döneme bakacak olursak 19 Nisan’da seçimler var. Birinci turun bitmesi durumunda 19 Nisan’dan sonra müzakerelerin başlama ihtimali olur. Olmadığı taktirde 26 Nisan’dan sonra bir müzakereye başlama şansı ortaya çıkar. İki liderin bir araya gelme olasılığı Mayıs ortası gibi gözüküyor” dedi. 

“NETİCE ANAHTARI BİR KAPSAMLI ÇÖZÜMDÜR” 

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı EspenBarthEide’nin çok yapılandırılmış sonuç alıcı doğal takvim içerisinde sorunun sonuçlandırılması yönünde açıklamalar yaptığını söyleyen Olgun sözlerine şöyle devam etti; “Eide, çok yapılandırılmış çok yoğunlaştırılmış sonuç alıcı bir doğal takvim içerisinde bu işin sonuçlandırılması konusunda açıklamalar yapıyor. Bu müzakereler ilelebet süremez ve yılsonunu işaret ediyor. Yıl sonu diye bir hedef, bir doğal takvim diye algıladığımız bir süreç de bütün enerjinin, bütün dikkatin kapsamlı çözümü ile birlikte hidrokarbon, Maraş konusu dahil olmak üzere hangi konuyu isterseniz alın, bunların netice anahtarı bir kapsamlı çözümdür.” 

“ORTADA BİR İRADE VAR, BU İRADEYİ RUM TARAFINDA DA GÖRMEK İSTİYORUZ” 

Kıbrıslı Türk Müzakereci Ergün Olgun son olarak şunları kaydetti; “Kendi toplumumuz içerisinde bütün siyasi parti temsilcileri, siyasi liderler bu sürecin sürdürülebilir, her iki tarafın haklarına saygılı, kazan kazan anlayışını temsil edecek bir sonuçla bitmesini istiyoruz. Ortada bir irade var. Bu iradeyi Rum tarafında da görmek istiyoruz, Rum tarafında görebilmemiz içinde elimizde artı nedenler olduğunu düşünüyorum.”