Diyarbakır'ın merkez Sur ve Silvan ilçelerinde "özerklik" açıklaması yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 7 kişiden 5'i tutuklandı.

Konuya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz tarafından açıklama yapıldı. Solmaz, Silvan ve Sur ilçelerinde, örgüt çağrısı sonrasında hendek kazılması, emniyet güçlerine ateş açılması, hendeklere ve araçlara bombalı düzenek kurulması, Türk bayrağının gönderden indirilmesi ve akabinde özerklik açıklaması yapılması ile ilgili soruşturma başlatıldığına dikkat çekti. Bu çerçevede, Silvan'da özerklik açıklaması ile ilgili olduğu değerlendirilen Y.B. ile Sur'da özerklik açıklaması ile ilgili oldukları değerlendirilen A.R.Ç., A.B., F.Ş., S.N., H.I. ve G.Ö. adlı şahısların gözaltına alındığını bildiren Solmaz, şahısların ifadelerinin ardından "Devletin birliğini bozmak, devletin egemenliğini altında bulunan topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmak" eylemi iddiasından, tutuklanmaları talebiyle Diyarbakır Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildiğini belirtti.

Solmaz, şahıslardan Y.B., A.R.Ç., F.Ş., S.N. ve G.Ö.'nün söz konusu suçlardan tutuklanarak, Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gönderildiğine de dikkat çekerek, H.I. ve A.B. hakkında ise adli kontrol hükümlerinin uygulanmasına kararı verildiğini kaydetti. Solmaz, olayla ilgileri olduğu değerlendirilen şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmaların ise devam ettiğini dile getirdi.