Siyasi Parti Genel Başkanları,  Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Türk tarafının açılımlarına karşılık vermesi gerektiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, İsviçre’de 7-11 Kasım tarihleri arasında yer alan görüşmelerde yaşanan gelişmeler ve 20-21 Kasım’da yer alacak ikinci tur görüşmeler hakkında Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin başkan ve temsilcileriyle görüşme gerçekleştirdi.


Siyasi parti Genel Başkanları görüşme çıkışında yaptığı açıklamalarda, Kıbrıs Türk tarafının İsviçre’de yaptığı açılımlara karşılık, 20-21 Kasım’da yer alacak görüşmelerde Kıbrıs Rum tarafının da karşılık göstermesi gerektiğini vurguladı.

ÖZGÜRGÜN

Başbakan Hüseyin Özgürgün toplantı çıkışı yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum tarafında, Kıbrıs’ta, Kıbrıslı Türklerle  eşit bir ortaklık temelinde antlaşma niyetinin  bulunup bulunmadığı konusunda şüpheleri bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının böyle bir anlaşma arayışı içerisinde olduğuna da dikkat çeken Özgürgün, “Ancak buraya kadar gelinip bir netice alınamıyorsa, bu Rum tarafının isteksizliğinin yansımasıdır” dedi.

Yakın zamanda bir neticeye varılması temennisini de dile getiren Özgürgün, “Bunun olabilmesi için mutlaka Rum tarafının,  bu güne kadar uzlaşmaya yanaşmadığı konularda  adım atması gerekecek. Bu adımı da 48 yıldır atmadı. Bu (adımı) atmaları halinde bir anlaşma olmamasına sebep yok. Gelinen noktada o adımı atmak çok zor” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin isminin verildiği Kofi Annan Planına Kıbrıs Türk tarafının 2004’de düzenlenen referandumda verdiği yanıtın “en somut adım” olduğunu kaydeden Özgürgün, uluslararası toplumun bu somut adımı görmemezlikten gelerek, müzakerelerin yeniden başladığı 2008’e kadar olan dönemi Kıbrıslı Rumlar lehine döndürdüğünü belirtti.

Raporların bile “ters yüz edildiğini” kaydeden Özgürgün, Kıbrıs Rum Kesimi’nin “adım atmasa dahi bir kayba uğramayacağı” bilinciyle adım atmadığını söyledi. 

Özgürgün, “Uluslararası toplum tarafından kültürel, sportif ve sosyal alanda açılımlar olmadıktan sonra, Rum tarafı ben ne yaparsam yapayım herhangi bir kaybım olmayacak düşüncesi ile hareket ettiği için maalesef ilerleme kaydedilemiyor” dedi. 

Özgürgün, Türkiye ile gerekli istişarelerin yapılmakta olduğunu ve olumlu bir sonuç elde etmek için ortada gerekli duruşun bulunduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk tarafının 7-11 Kasım’da İsviçre’deki görüşmelerde yaptığı açılımlarla ilgili olarak ise Özgürgün, “(Sıkıntının) bu açılımlara cevap gelmemesidir” dedi. Açılımların içeriğiyle ilgili bilgi veremeyeceğini kaydeden Özgürgün, bu aşamada da açılımlar konusunda herhangi bir yorum yapmak da istemediğini söyledi.

Müzakere heyetinde Hükümet temsilcisinin de yer alması konusunda ise Özgürgün, bunu olumlu bir öneri olarak ortaya koyduklarını ancak konunun olumsuz algılandığını, heyette temsilci olsaydı gelişmeleri daha erken öğrenme şansları da olmuş olacağını belirtti.