Türkiye hükümeti ile KKTC hükümeti arasında Gençlik ve Spor Bakanlığı Yurtdışı Koordinasyon Ofisi’nin kurulması ve faaliyetlerine ilişkin anlaşmanının onaylanmasının uygun bulunmasına ilişkin Onay Yasa Tasarısı Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda oyçokluğu ile onaylandı.

Tasarı üzerinde dün gün boyu süren tartışmalar gece ve bu günün ilk saatlerine kadar da devam etti. Genel Kurul’a TDP milletvekili Zeki Çeler’in 8 saati aşan konuşması damga vururken Meclis Birleşimi 16 saat sürdü..

Tasarının oylanmasının ertelenmesini isteyen Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın talebi ise kabul görmedi, Hükümet tasarının oylanmasına karar verdi. brt 2’den canlı yayınlanan ve saatler süren toplantıda muhalefet tasarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Sabahın ilk saatlerine uzayan oturumda Başbakan Hüseyin Özgürgün eleştirileri yanıtlarken, anlaşmanın önceki hükümet tarafından imzalanarak Bakanlar Kurulu’ndan geçirildiğini anımsattı. Meclis’ten geçirilen metnin düzeltilemeyecek bir metin olmadığını belirten Özgürgün, anlaşmanın ciddi artıları olabilecek bir anlaşma olduğunu düşünerek yeniden gündeme getirdiğini anlattı.

Özgürgün, Kıbrıs Türk sporcusu ve gençliğine destek içeren bu anlaşma ile ciddi bir katkı sağlanacağını söyledi. Başbakan Özgürgün, Kıbrıs Türk sporcusunun herşeyden mahrum olduğunu anlatarak, uluslararası müsabakalardan ise Rumların zihniyeti yüzünden mahrum bırakıldığını kaydetti.

Özgürgün, yetki devri konusundaki iddiları da yanıtladı. Başbakan Özgürgün, “Benim olduğum yerde öyle bir şey olmaz. Hiçbir yetkimizi devretmedim. Anlaşmanın içinde de öyle birşey yoktur” dedi. Devlet ciddiyetinin bu anlaşmayı onaylamayı gerektirdiğini de belirten Özgürgün, “aksaklık da varsa bu ek bir protokolle düzeltilebilir” dedi.

Tasarı 27 kabul 17 red oyuyla kabul edildi.