Özge Kizir

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Güney Kıbrıs’ta daha tutucu bir yapının olduğunu belirterek, son seçimlerde özellikle ELAM’ın, Dayanışma Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı’nın meclise girmesinin bunun göstergesi olduğunu söyledi. 

TDP olarak, hedeflerinin adanın askersizleştirilmesi olduğunu ancak adada yaşanan acı tecrübelerin güvenlikle ilgili endişe yarattığını söyleyen Özyiğit, “Bu ülkede kan, gözyaşı ve göçleri gördük. En azından bu endişeler giderilene kadar Kıbrıslı Türkler garanti sisteminin devamından yana” dedi.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Haberal Kıbrıslı gazetesine müzakere sürecini değerlendirdi. Görüşmelere 1 hafta ara verildiğini kaydeden Özyiğit, “Gördüğümüz kadarıyla çocukların ara bölgedeki etkinliğinde tatlıya bağlandı. Elbette bunun öncesinde Birleşmiş Milletlerin (BM) yani uluslar arası güçlerinde girişimleri oldu. Sonunda 8 Haziran’da müzakereler kaldığı yerden devam ediyor. Önemli olan sonuç alıcı şekilde devam etmesidir. Bizim arzumuz budur. Çünkü bugüne kadar konuşulmayan konu kalmadı. Yani her konu konuşuldu. Uzlaşılan ve uzlaşılamayan konular bellidir. Artık Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yoğunlaştırılmış bir dönem olsun demişti. İlk toplantıda bunu da ele alacaklardır” dedi.

“Parti olarak bir daha ileriye adım attık ve dedik ki bir yerde buluşsunlar veya konuşsunlar ve artık sonuç alınsın”

Güney kesimde daha tutucu bir yapının olduğunu belirten Özyiğit, “Parti olarak bir daha ileriye adım attık ve dedik ki bir yerde buluşsunlar veya konuşsunlar ve artık sonuç alınsın. Dolayısıyla biz her şeye rağmen umudumuzu koruyoruz. Güney’de seçim yaşandı ve bu seçimde daha milliyetçi çevreler ve bir takım ilerlemeler sağladılar. Özellikle ELAM’ın meclise girmesi, Dayanışma Hareketi ve Vatandaşlar İttifakı’nın meclise girmesi önemli göstergelerdir. Orada daha tutucu bir yapı var ve bunu hep birlikte biliyoruz. Fakat yinede özellikle Disi ve Akelin oy kaybetmelerine rağmen mecliste 34 milletvekiline sahip olmaları önemli bir göstergedir diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

“Her iki partiyle iyi ilişkilerimiz var”

Güney kesimdeki her iki partiyle iyi ilişkiler kurulduğunu belirten Özyiğit, sözlerine şöyle devam etti: “Her iki parti ile iyi ilişkilerimiz ve diyalogumuz var. Seçimler dönemi nedeniyle bir ara verildi ama önümüzdeki günlerde yeniden bu diyalogu ilerleteceğiz. Bu endişeleri ve bu gelişmeleri de gözeterek her şeye rağmen umudumuzu koruyoruz. 8 Haziran’da görüşmeler yeniden başlayacak. İzlenecek seyir bizim için çok önemlidir. Bunu görüp değerlendireceğiz diye düşünüyorum.

Kıbrıslı Türk’ün de oluşturulacak Federal Kıbrıs’ın cumhurbaşkanı olabileceğinin görülmesini istiyoruz”

Herkes 6 başlığın bir yerlerinde yani ekonomi ve AB başlıklarında ilerlemeler sağlandığını biliyor. Sıkıntı, yönetim, güç paylaşımı, toprak ve mülkiyettedir. Yani bu konularda yani yönetim ve güç paylaşımında da edindiğimiz bilgilerde de Rum tarafının dönüşümlü başkanlığı kabule yakınlaştığı şeklindedir. Fakat seçim döneminde bunun tersini söylediler. Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Kıbrıslı Türkler olarak dönüşümlü başkanlığın da son derece önemli olduğunu ve mutlaka Kıbrıslı Türk’ün de oluşturulacak Federal Kıbrıs’ın cumhurbaşkanı olabileceğinin görülmesini istiyoruz. Bunda parti olarak bizimde ısrarımız vardır.”

“Sonunda bir takım düzeltmeler yapılacak”

Toprak ve mülkiyet konusuna değinen Özyiğit, bir takım sıkıntıların yaşandığına dikkat çekerek şöyle dedi: “Bir takım sıkıntılar var ama onlarda da ciddi ilerlemeler vardır. Sonuçta hepimiz biliyoruz ki, sonunda bir takım düzeltmeler yapılacak. Rauf Raif Denktaş döneminden beridir kabul edilen bir olaydır. Kaldı ki, geri kalan toprağın ve mülkiyetin nasıl kullanılacağı ve değerlendirileceği konusunda da tazminat ve takaslar vardır. Bunun için esas koçan kimdeyse mal onundur ama yine Demopulos davasından da biliyoruz ki, 42 yıldır içinde oturan ve o malı kullananların da bir hakkı vardır.” 

“TDP olarak, bizim hedefimiz adanın askersizleştirilmesidir ve buna İngiliz üsleri de dâhildir”

Kişilerin, kullandığı malın değerini yükseltmesi konusunda da ciddi ilerlemelerin sağlandığını vurgulayan Özyiğit, “Bunların artık sonuçlandırılması aşamasındayız. Sıkıntı, garantiler konusundadır. Garantiler de bütün maddelerde ve başlıklarda uzlaşmadan sonra ele alınacak konudur. Garantiler konusunda TDP olarak, bizim hedefimiz adanın askersizleştirilmesidir ve buna İngiliz üsleri de dâhildir. Fakat adada yaşanan acı olaylar vardır. Bu ülkede kan, gözyaşı ve göçleri gördük. 

Dolayısıyla bunun bir daha olmaması için güvenlikle ilgili endişeler giderilene kadar, bunun süresi nedir bilmiyorum. Bunu zaman gösterecektir. O zamana kadar en azından Kıbrıslı Türkler garanti sisteminin devamından yanadır” şeklinde konuştu.