Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu Başkanı Gülten Erçal, son zamanlarda okullarda yaşanan intihar girişimlerinin toplumda ciddi kaygılara neden olduğunu ve ergen ruh sağlığını yeniden gündeme getirdiğini belirtti.

Yazılı bir açıklama yapan Erçal, Kıbrıs Türk Pediatri Kurumu olarak geleceğe sahip çıkmak ve üzücü olayların tekrar yaşanmasını engellemek amacıyla başta ruh sağlığı ve güvenli internet kullanımı alanlarında olmak üzere tüm okullara yönelik her türlü işbirliğine açık olduklarını kaydetti.

Çocuk ve ergen psikiyatristi üyeleriyle yaptıkları görüşmeler sonucunda ergenlerde görülen depresyon, kaygı bozuklukları ve madde bağımlılığı gibi pek çok psikiyatrik rahatsızlığın her geçen gün arttığını tespit ettiklerini belirten Erçal, huzursuz aile ortamı, boşanmış ailede yaşam ve akran istismarı gibi pek çok olayın da bu artışa ciddi katkı yaptığını ifade etti.

Açıklamada dernek üyelerinden Dr. Erman Uslu, Dr. Yeliz Cengiz, Dr. Erdem Beyoğlu’nun konuyla ilgili görüşlerine yer verildi.

USLU: “ERGENLER YALNIZLAŞIYOR”

Dr. Erman Uslu, mutsuzluk, içine kapanma, dikkat sorunları, enerji kaybı, iştah ve uyku değişiklikleri gibi şikayetlerin depresyon belirtisi olduğunu belirterek zamanında tedavi edilmeyen depresyonun alkol – madde kullanımına, suç işleme davranışına ve intihar girişimine neden olabileceğini ifade etti.

Çevrenin depresyon oluşumuna ciddi katkıları olduğunu kaydeden Uslu, “yanlış ve yetersiz” ebeveyn tutumlarının ve giderek bağımlılık halini alan teknolojini kullanımının ergenleri yalnızlaştırdığını ve sorunlar karşısında baş edebilme yetilerini yetersiz kıldığını vurguladı.

CENGİZ: “SİBER ZORBALIK CİDDİ BİR SUÇ VE KÜRESEL BİR SORUN”

Dr. Yeliz Cengiz ise ergenler arasından görülmeye başlanan siber zorbalığı anlattı. Cengiz, siber zorbalığın; bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak kişileri sürekli rahatsız etme, alay etme, küçük düşürücü sözlerle kişilerin hayatını zorlaştırma, fotoğraflarını izinsiz kullanma, sahte isimlerle sosyal paylaşım sitelerine üye olma, kişiler hakkında dedikodu yapma ve yayma gibi pek çok zorbalık türünü içerdiğini ifade etti.

Siber zorbalığın ciddi bir suç ve küresel bir sorun olduğunu belirten Cengiz, ergenlerde içe kapanma, korku, kaygı, sinirlilik, özgüvende azalma, bedensel ağrılar, uyku- iştah değişiklikleri, akademik başarıda düşüş, okuldan kaçma, isteksizlik gibi belirtilerin yanında depresyon ve intihar girişimi gibi ciddi psikiyatrik rahatsızlıklara da yol açabileceğini kaydetti.

BEYOĞLU: “OKUL VE EBEVEYN İŞBİRLİĞİ ŞART”

Dernek Yönetim Kurulu üyesi Dr. Erdem Beyoğlu da, ergenlerin kapsamlı ve derinlikli bir şekilde ele alınabilmesi için okul ve ebeveyn işbirliğinin şart olduğunu belirtti.

Okullarda akademik gelişime gösterilen ilgilinin yanında çocuk ve ergenlerde duygusal ve ruhsal gelişimine de destek olunması gerektiğini kaydeden Beyoğlu, ailelerin de bu konuda daha talepkar olmalarını istedi.

Beyoğlu, ailelerin internet ve sosyal medya konusunda da daha denetimci olmalarını ve gerek çocukların gerekse ergenlerin kimler ile neleri görüştüklerini ve neleri paylaştıklarını mutlaka gözden geçirmelerini tavsiye etti.