“18 Mart Şehitleri Anma Günü” ve Çanakkale Zaferi’nin 101. yıl dönümü dolayısıyla Lefkoşa Tekke Bahçesi Şehitliği’nde bu sabah saat 09.00’da anma töreni düzenlendi.

Protokol sırasına göre çelenklerin şehitliğe sunulması, saygı duruşu, saygı atışı, İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle başlayan törende, daha sonra Lefkoşa Kaymakamı adına Merkez Kaymakamı Dudu Barkınay Şehitlik Özel Defteri’ni imzaladı.

1 Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Siyer ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı Alay Komutanı Kurmay Albay Bekir Furkan Özdaban, Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Benli, siyasi parti ve dernek temsilcilerinin katıldığı törende, Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Girne Bölge Başkanı Ersoy Taluğ ve

1. Piyade Alay Komutanlığı’ndan Üsteğmen Murat Osman birer konuşma yaptı.

Tören, şehit kabirlerinin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

TALUĞ

Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Girne Bölge Başkanı Ersoy Taluğkonuşmasında, yüce Türk ulusunun bağımsızlığı, özgürlüğü, şerefi ve onuru için dünyanın dört bir yanında, denizde, havada ve karada canlarını feda eden aziz şehitleri andı.

Taluğ, Anadolu’yu yurt bilen Türk ulusunun bu toprakları vatan yapabilmek için savaşlarda on binlerce evladını şehit verdiğini, Anadolu topraklarının kanla sulanarak vatan yapıldığını kaydetti.

Kıbrıs Türk halkının da kanla ve canla vatan yapılan toprakları korumak için bir asırdan fazla özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi ile ulusal davasını en zor koşullara rağmen yürüttüğünü söyleyen Taluğ, Kıbrıs Türk halkının elde ettiği özgürlük ve bağımsızlık sonucu kurulan KKTC’nin temel değerlerinin en üst seviyesini şehitlerin oluşturduğunu vurguladı.

Taluğ, “Şehitlerimizin aziz hatıraları önünde bir kez daha ant içeriz ki kurulan devletimiz sonsuza dek yaşatılacak ve genç kuşaklara da bu değere sahip çıkmaları yönünde her türlü çabayı göstereceğiz” dedi.

OSMAN

Birinci Piyade Alay Komutanlığı’ndan Üsteğmen Murat Osman da konuşmasında, Çanakkale cephesinin 1. Dünya Savaşı’nın alelade cephelerinden birisi olmadığını, İtilaf Devletlerinin Çanakkale serüveninin başarısızlıkla sonuçlanmasının sadece savaşın değil, modern tarihin seyrini değiştirdiğini söyledi.

Osman, Çanakkale Zaferi’nin Atatürk’ün “size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum...” diyerek, Atatürk’ü Türk ve dünya tarihine kazandıran, onun dünyaya komutanlık sanatını öğrettiği yer, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşı olduğunu vurguladı.

Çanakkale muharebeleri ve 1. Dünya Savaşı sırasında Kıbrıs’taki soydaşların dualarının hep kendileriyle beraber olduğunu söyleyen Osman, tarih içinde Kıbrıs’taki Türk varlığını ortadan kaldırmak ve Kıbrıs’ı bir Yunan adası yapmak maksadıyla başlatılan kanlı saldırılar sonucu binlerce Türk’ün şehit edildiğini anımsattı.

Bu zor koşullarda Kıbrıslı Türklerin yılmadığını, yıllarca dişiyle, tırnağıyla var olma mücadelesi verdiğini anlatan Osman, 20 Temmuz 1974’te Mücahit ve Mehmetçiğin omuz omuza savaşıp buna son verdiğini belirtti.

Üsteğmen Osman, şehitleri unutmadıklarını ve unutmayacaklarını vurgulayarak, “Kutsal vatan toprakları uğruna canlarını hiçe sayan aziz şehitlerimizi unutmamak ve gösterdikleri fedakarlıkla destansı mücadeleyi yeni nesillere aktarmak boynumuzun borcudur” dedi.

1458290498.jpg

1458290536.jpg

1458290579.jpg

1458290649.jpg