Suna Erden

Girne-Karaoğlanoğlu bölgesinde bulunan Sanayi Bölgesi, başta çevre kirliliği olmak üzere birçok sorun barındırıyor. Sanayi bölgesinde çöplükte sürekli çıkan yangın, çevre kirliliği, son yıllarda artan işyeri sayısı bölge esnafında sıkıntı yaratıyor. Sanayinin kurulduğu alanın geniş olmadığını, buna rağmen gün geçtikçe işyeri sayısının arttığını dile getiren bölge esnafı, bölgede kapasite ve ihtiyaç fazlası işyeri olduğunu dile getirdi. Çevre kirliliği, işyeri fazlalığının yanı sıra sanayinin tam karşısında bulunan beton fabrikası da esnafı çileden çıkarıyor. Beton fabrikasından çıkan tozların sağlıklarına zarar verdiğini savunan bölge esnafı ayrıca kendilerinin yanı sıra işyerlerinin sürekli toza maruz kaldığını, atölyede çalışırken kapı pencere açamaz duruma geldiklerini ifade etti. 

Esnaf fabrikanın başka yere taşınması için konuyu mahkemeye taşırken, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, gerek sanayi bölgesinde gerek başka bölgelerde yaşanan bu tarz sorunların temelinde imar planı olmadan yapılaşma olduğunu getirdi. Star Kıbrıs’a konuşan Güngördü, sanayi bölgesinde yaşanan sorunlarla ilgili açıklama yaparken, imar planı ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgi verdi. 

SIKIŞIK İŞYERLERİ, ÇEVRE KİRLİLİĞİ 

Girne-Karaoğlanoğlu bölgesinde bulunan Sanayi Bölgesi başta çevre kirliliği olmak üzere birçok sorunu bağrında taşıyor. Sanayi bölgesinde bulunan çöplükte sık sık yangın meydana gelmesi, hurda araçların gelişi güzel bölgede atıl durumda olması, çevre kirliliğinin gözle görülür bir şekilde rahatsız edici bir boyuta ulaşması bir yana bölge esnafı da kendi içinde sıkıntılarla boğuşuyor. Kimi esnaf çok küçük olan sanayi bölgesinde son zamanlarda çok fazla işyeri açıldığını, bunun sorunlara neden olduğunu dile getirirken, kimisi de sanayi bölgesinin tam karşısında faaliyet gösteren beton fabrikasından dert yanıyor. 

FABRİKA DAVALIK OLDU 

Beton fabrikasından çıkan tozların sağlıklarına zarar verdiğini savunan bölge esnafı ayrıca kendilerinin yanı sıra işyerlerinin sürekli toza maruz kaldığını, atölyede çalışırken kapı pencere açamaz duruma geldiklerini ifade etti. Bölge esnafı fabrikanın sanayi bölgesinden kaldırılması için yargıya başvurduklarını, davanın sürdüğünü dile getirirken, Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü, sanayi bölgesinde yaşanan sorunları yakından takip ettiğini, bölgede şikayete ve davaya neden olan fabrikanın başka yere taşınması önerisinde bulunduklarını ancak kabul edilmediğini söyledi. 

ESAS SORUN İMAR PLANI YOKLUĞU 

Güngördü, KKTC’deki yasalara göre sanayi bölgelerinin Sanayi Dairesi’nin sorumluluğunda olduğunu dile getirdi. Bölgede faaliyet gösteren beton fabrikası ile ilgili yaşanan sıkıntılardan haberdar olduğunu kaydeden Güngördü, konunun mahkemelik olduğunu dile getirdi. Güngördü, fabrikanın üzerinde bulunduğu arazinin şahsın kendisine ait olduğunu, sanayi bölgesinin hemen karşısında bulunan fabrikadan dolayı sanayi esnafının rahatsız olduğunu ve mahkemeye taşınan konu ile ilgili hukuki sürecin devam ettiğini vurguladı. Güngördü, “Belediye olarak bu fabrikanın nakledilmesi için öneride bulunduk. Sıcak bakılmadı” dedi. 

VATANDAŞ HAKLI 

Güngördü, gerek sanayi esnafı gerek vatandaşların zaman zaman şikâyetlerini dile getirdiğini ve haklı olduklarını ifade ederek, yaşanan sıkıntıların temelinde gelişi güzel yapılaşma olduğunu söyledi. Güngördü, imar planı olmadığı için işyerlerinin ve binaların gelişi güzel yapıldığını belirterek, “Hangi sıkıntıya bakarsan hangi kapıyı açarsak ardında imar planının olmayışından dolayı yaşanan sorunlar var. Sanayi bölgesinde gereğinden fazla işyeri olması da yine imar planının yokluğundan kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı. 

ÇALIŞMALAR TAM HIZ SÜRÜYOR 

Güngördü, yıllardan beridir üstünde durulmayan imar planı ile ilgili belediye olarak hummalı bir çalışma başlattıklarını kaydetti. Güngördü, Girne ve tüm köyleri, Çatalköy ile Arapköy’deki boş veya dolu tüm arazileri incelediklerini, bu çalışmalar için bir ekip oluşturulduğunu ifade ederek, arazilerdeki tespit çalışmalarının tamamlandığını, elde edilen verilerin dokümanlara aktarılacağını ve en geç 2017 yılı itibari ile Girne İmar Planı’nın hazır olacağını vurguladı.