Deniz Abidin

Eski Başbakanlardan, CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, UBP-DP hükümetinin muhaceret affından sonra kayıttan düşen araçlara yönelik aldığı af kararını, yeni bir kanun gücünde kararname ile yapmasını sert sözlerle eleştirdi. Soyer, kanun gücünde kararnamelerin çok özel ekonomik ya da kriz durumları oluştuğu zaman gündeme gelebileceğini belirtti. Soyer, UBP-DP hükümetinin Meclis tatilini uzatarak ve Meclis'i tamamen devre dışı bırakarak kanun gücünde kararnamelerle ivedi olmayan pek çok konuda karar üretmekte olduğunu söyledi. Soyer, bu durumun demokrasiye, Meclis'e ve vicdana aykırı olduğunu kaydetti. "Öyle bir hükümetle yüzyüzeyiz ki meclis kapalı olsa onlar için sanki de daha iyi olacak"diyen Soyer, hükümetin bu icraatlarıyla toplum içinde kriz yaratmakta olduğunu söyledi.

"Demokrasiye ve halk iradesine saygısızlar"

Soyer, Türkiye'de darbe girişimi olduğunu ve  hükümetin Başbakanının ve yardımcısının TBMM'nin bombalandığı bir atmosferde meclisi olağanüstü toplantıya çağırıp bir kınama kararı alma girişiminde dahi bulunmadığını anımsattı.,Soyer, hükümetin meclisi istemediğini, demokrasiye ve halk iradesine ise saygısı olmadığını ifade etti. "Şimdiki hükümet darbe hükümetidir"diyen Soyer, UBP,DPhükümetinin 27 çoğunluğa yapay olarak sahip olduğunu belirtti.

"Bağımsız Milletvekilleri kapris ve nazlarıyla iş başında"

Soyer, şunları söyledi: "Hükümet bağımsız Milletvekillerinin kapris ve nazlarıyla iş başındadır. Bundan dolayı meclisi tamamen devre dışı bırakmayı amaçlamaktadırlar. Üstelik bir başka felaket de hükümetin Türkiye ile imzaladığı Ekonomik Protokoldür. Bu ekonomik protokolde öngörülen pek çok yasal düzenlemeler vardır. Bunlar Aralık ayına kadar yapılması gerekmektedir. Bunların hepsini bu şekilde çıkartmama eğilimindedirler. Bu da ileride çok daha başka büyük gerginliklere ve çatışmalara neden olacaktır. Çünkü meclis Ekim ayında toplantılarına başlayacaktır. Kasım ayında bütçe görüşmeleri başlayacaktır. Dolayısıyla bu yasa çalışmalarının yapılmasına da maddi imkan yoktur"

"Ayıp ve rezalet bir durum"

Soyer, UBP-DP hükümetinin  halkı gereksiz yere vefasız duruma düşürme niyeti olduğunu ifade ederek, "halkı mahvedecekler"diye konuştu. Fonların bütçeye aktarılması öngörüsünde bulunan  Soyer, hükümetin fon artışıyla, yeni fonlar koyarak hareket ettiğini ve bunu da kanun gücünde kararname ile yaptığını belirtti. Soyer, "Bu durum ayıptır ve rezalettir"dedi.