Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Girne bölgesinin Kıbrıs’ın incisi olduğuna işaret ederek, dünyada ender antik limanlardan olan Girne Limanı ve Girne Kalesi gibi değerlerin korunmasının ve var olan sıkıntıların giderilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Sucuoğlu, bugün Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü’yü kabul etti.

Kabulü sırasında konuşan Sucuoğlu, başta Liman bölgesiyle ilgili  olmak üzere Girne Belediyesi ile ileriki süreçte ortak projelerin hayata geçirileceğini dile getirdi.

Liman bölgesini ziyaret ederek sorunları yerinde gördüklerini anlatan Sucuoğlu, Girne Belediyesi ile işbirliklerinin yoğun şekilde devam edeceğini kaydetti.

Girne bölgesinin turistik açıdan önemine dikkat çeken Sucuoğlu, Girne’nin turizm açısından ne kadar büyük önem taşıdığının bilincinde olduklarını belirtti.

Dünyada 10 tane antik liman olduğunu ve bunlardan bit tanesinin de Girne’deki liman olduğunu söyleyen Sucuoğlu, Girne limanındaki sıkıntıları bildiklerini ve özellikle mendirek ile ilgili gerekli tedbirlerin alınması için yoğun çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

Yapılacak çalışmalarda en büyük desteği Girne Belediyesi’nden gördüklerini de sözlerine ekleyen Sucuoğlu, bir kaç ay içerisinde Girne Limanı ve Gine Kalesi’ndeki sıkıntıların giderilmesi yönündeki çalışmalara başlanacağını belirtti.

GÜNGÖRDÜ

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü de, Girne’ye yapılacak her çalışmanın Turizm Bakanlığı ile  işbirliği çerçevesinde olması gerektiğini dile getirerek, Bakan Sucuoğlu ile yeni dönemde iyi çalışmalar yapacaklarına inandıklarını kaydetti.

Halkın yanında kenti ziyaret edenlerin beklentilerinin de kendileri için büyük önem taşıdığına dikkat çeken Güngördü, özellikle yat  limanının kendileri için çok önemli olduğunu ve yıllardır burada yaşanan sorunların çözülemediğini belirtti.

Antik Limandaki diğer disiplinlerin çok önemli olduğunu ve bir çatı altında toplayacak olanın da Belediye ile Turizm Bakanlığı olduğunu söyleyen Güngördü, Girne’ne bölgesine kış ve yaz aylarında turist geldiğini ve bunların rakamsal oranlarının da büyük olduğunu anlatarak, Belediye’nin bunları dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Güngördü, Avrupa’daki ülkelerde uygulanan üstü açık otobüs servisleri gibi Girne merkezinden hareketle turistleri diğer bölgelere taşımanın kent ve dolaylı olarak ülke adına çok büyük fayda sağlayacağını anlattı.

Girne Limanı’nın dışında Girne’deki  Bandabulya’ya da ciddi bir turist akışı sağlanabileceğini söyleyen Güngördü,  Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’ne bağlı askeri hastanenin yanındaki müzenin, kent müzesi haline getirilmesi talepleri olduğunu, bu projeyi hayata geçirmek için de gerekeli projeler ve maddi imkanların da var olduğunu kaydetti.