Özge Kizir

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, “Rum tarafına sunulacak öneriyle KKTC’de bulunan Türkiyeli turistlerin Güney Kıbrıs’a günübirlik geçişinin sağlanması” düşüncesine yönelik eleştirileri yanıtladı. Sucuoğlu, bu geçişin Rum ekonomisine fayda sağlarken KKTC ekonomisine darbe vuracağı söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan, bunun sadece günü birlik kültür turu yapılması dileği olduğunu ifade etti. “Bu, spontane konuşurken ‘keşke olsa’ dediğim bir olaydı. Örneğin, Hala Sultan, Bayraktar Cami ve eski Kıbrıs Türkünün mahalleleri gezilsin amaçlı bir düşünce olarak söyledim” diyen Sucuoğlu, bu durumun ticari amaçlı olmadığını kaydetti. 

“Proje değildir”

Sözü edilen kültür turunun, faaliyete geçen bir proje olmadığını vurgulayan Sucuoğlu, “Bu durum bir proje değildir. Spontane konuşurken keşke olsa dediğim bir olaydı. Konuşurken söylememdeki amaç Güney’deki tarihi yerleri gezip görmek amaçlı yapılacak bir gezi olması yönündedir. Esnafın ticaret veya alışveriş konusunda şüpheleri olmasın. Düşüncem, ticarete ya da alışverişe yönelik değildi. Bu insanlar gidecek Larnaka’da Hala Sultan’ı veya Lefkoşa’da Bayraktar Cami’yi gezecekler. Uzun yolda bir gezi yapmayacağız. Zaten öyle bir vakit olamaz,  dolayısıyla alışveriş de yapılamaz” ifadesini kullandı. 

“Sadece o andaki düşüncemdir, planlı programlı hiçbir şey yoktur”

Türkiye’den gelecek olan bir turistin Güney Kıbrıs’a giderek alışveriş yapmasının imkân dâhilinde olmadığını dile getiren Sucuoğlu sözlerini şöyle tamamladı: 

“Türkiye’den gelecek olan bir turistin Güney Kıbrıs’a giderek alışveriş yapması hangi akla hizmettir? Bu mümkün değildir. Benim söylemek istediğim, böyle bir düşüncenin olduğudur. Daha doğrusu düşünce bile sayılamaz. Kıbrıs’ta birkaç tane yerli dizi veya film çekilsin demiştim. Türkiye veya diğer ülkelerde görülmesi amaçlı istediğimi belirtmiştim. Bu geçiş fikri de sadece o düşüncelerle dile gelmiştir. Planlı programlı hiçbir şey yoktur. Buradaki esnafın veya ticaret erbabının rahatsız olmasına gerek yok…”