Taçoy, Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun İstanbul’da düzenlediği “10. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı”na konuşmacı olarak katıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Taçoy, 7-8 Mayıs 2015 tarihlerinde İstanbul The Marmara Oteli’nde düzenlenen konferansın açılışında yaptığı konuşmada, ülkenin genç, nitelikli ve teknolojiye yatkın bir nüfusa sahip olmasının en büyük avantajlardan bir tanesi olduğunu dile getirerek, “tüm bu gelişmeler kapsamında KKTC’de bir Bilişim Adası yaratmayı ve genel ekonomiye katkı sağlayarak vatandaşımızın yaşam standardını yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

“ÜRETİCİLERİN TALEPLERİ SÜREKLİ ARTIYOR”

Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) sektöründe artan teknolojik gelişmelerin etkilerini ekonomik ve sosyal yaşamda görmeye devam ettiklerini söyleyen Taçoy, tüketicilerin taleplerinin sürekli arttığını, daha hızlıyı ve daha iyiyi, daha çabuk ve daha ucuza talep ettiklerini vurguladı.

Son 30 yıldır sektördeki hızlı büyüme ile yeni bir toplumsal yapının oluştuğunu dile getiren Taçoy, yeni çıkan teknolojilerin artık daha hızlı eskidiğini, yeni teknolojiye olan adaptasyon sürelerinin kısaldığını, toplumların bilgi çağına ayak uydurmak zorunda ve ancak bunu başaran toplumlar çağdaş uygarlık seviyesine çıkabileceğini kaydetti.

“4G İHALE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİLİYOR”

AB normlarına uyumlu Elektronik Haberleşme Yasası ile 2012 yılında oluşturulan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun çalışmalarının artarak devam ettiğini söyleyen Taçoy, “Dünyadaki sonlandırma ücretlerindeki düşüşe paralel olarak ülkemizde de yapılan Pazar analizleri neticesinde ara bağlantı ücretlerinde 1 Ağustos 2014 itibariyle kademeli olarak düşüşe geçmiştir.  Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile analog yayıncılıktan sayısal yayıncılığa enterferanssız ve eşzamanlı geçiş konusunda görüşmeleri sürdürmekteyiz. BTK’nın destekleri ile BTHK ve Bakanlık olarak 4G ihale çalışmaları devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

“İHALE ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”

Anavatanda başarı ile uygulanan kayıp, kaçak ve kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına alan Mobil Cihaz Kayıt Sistemi’nin (MCKS) ülkede de kurmak için ihale çalışmalarına devam edildiğine dikkat çeken Taçoy, “Bakanlığımızın koordinasyonunda devam eden E-Devlet projesinde somut ilerlemeler kaydettik. E- imza çalışmaları da E-Devlet projesi ile paralel devam etmektedir. Bir çok altyapı projesinde olduğu gibi bu proje de Anavatanımızın maddi katkıları ile yapılmaktadır. Bu vesile ile maddi manevi tüm katkılarından dolayı Sn Bakanımıza ve TC Hükümetine teşekkür ederim” dedi.

“SABİT VE MOBİL İNTERNET ERİŞİMİ OLMAZSA OLMAZ”

Bilgi Teknolojilerinin gelişmesi için olmazsa olmazların başında sabit ve mobil internet erişimi geldiğini kaydeden Taçoy, “Şu an 7.3 milyar olan dünya nüfusunun 6.9 milyardan fazlası mobil telefon abonesi. Bunların arasında 2.3 milyar mobil internet abonesi mevcut. Değişen ihtiyaçlar ve 4G gibi teknolojik ilerlemeler sayesinde 2018 yılına kadar mobil veri kullanımının 12 kat artacağı öngörülüyor” ifadelerini kullandı.

Taçoy, “KKTC Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) üyesi olmayan genç bir devlettir. Fakat anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin şartsız ve sonsuz desteğiyle emin adımlarla büyümekte ve ilerlemektedir. Haksız izolasyonlar altında yaşamamıza rağmen kendimize herzaman çağdaş ülke normlarını hedef koyarak çalışmaktayız” dedi.

“HER YIL BİR TEMA BELİRLENİYOR”

ITU’de her yıl bir tema belirlendiğini ve bu çerçevede etkinlikler düzenlendiğine dikkat çeken Taçoy, geçen yıl “Sürdürülebilir Gelişme için Genişband internet” olan temanın bu yıl “İnovasyonda itici güç Bilgi ve İletişim Teknolojileri” olduğunu belirtti.

Taçoy, “Ülkemizin genç, nitelikli ve teknolojiye yatkın bir nüfusa sahip olması elimizdeki en büyük avantajlardan bir tanesidir. Tüm bu gelişmeler kapsamında KKTC’de bir Bilişim Adası yaratmayı ve genel ekonomiye katkı sağlayarak, vatandaşımızın yaşam standardını yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.

Hasan Taçoy, sabit operatör konumunda olan Telekomünikasyon Dairesi’nin “Puplic Private Partnership-Devlet Özel İşbirliği) yöntemiyle yeniden yapılandırılması ve FTTX gibi projeleri hayata geçirmesi adına hazırlanan ihale dokümanlarının tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

“SİBER SALDIRILARDA ARTIŞ VAR”

Internet kullanımındaki artışa bağlı olarak internet içeriği ve internette bilgi güvenliğinin her geçen gün daha da önem teşkil ettiğini hatırlatan Taçoy, siber güvenliğin özellikle önem verilmesi gereken bir husus olduğunu ve siber saldırılar dünya genelinde geçen yıla oranla yüzde 49 artış gösterdiğini kaydetti.

Taçoy, şöyle devam etti:

“Siber suçların dünya çapında yıllık maliyeti 100 Milyar doların üzerine ulaşmış durumdadır. 2015 senesi içerisinde yaklaşık olarak 42.8 milyon siber saldırının gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Bu rakam günde 117,339 saldırı anlamına geliyor. Siber güvenlik üzerine yapılan bir araştırmada her yıl 556 milyon kişinin siber saldırılara kurban olduğu görülüyor. Yani, bu saldırılardan her saniye 18 kişi etkileniyor”

Taçoy, KKTC’nin BİT sektöründe daha emin ve güvenilir adımlarla ilerleyebilmesi için hazırlanan Bilişim Suçları Yasa Tasarısı’nın KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde görüşüldüğünü belirtti.

“KKTC OLARAK HER TÜRLÜ DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ”

Ancak özellikle bu tip suçlarla mücadelede hiç bir ülkenin tek başına başarılı olmasının pek mümkün olmadığını dile getiren Taçoy, bu etkinliğin bu tip işbirliklerine vesile olmasını dileyerek, işbirliklerine KKTC olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.