Özgül Gürkut Mutluyakalı

Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanlığı’na Ayfer Said Erkmen atandı.

Romans Afif Mapolar Başkan Yardımcısı olurken, Sümer Erkmen, Güngör Günkan, Hans Christian Kruger, Daniel Tarschys ve Saskia Yorucu da üye olarak görev yapacak.

Atamalar 5 yıl süreyle geçerli olacak. Komisyon üyeleri değişmezken görevlerde değişikliğe gidildi.

Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanı Ayfer Said Erkmen’in açıklamasına göre, Yüksek Adliye Kurulu, “Anayasa’nın 159’uncu maddesinin 1’inci fıkrasının (b) bendi kapsamına giren Taşınmaz Malların Tazmini, Takası ve İadesi Yasası’nın verdiği yetkiyi kullanarak”, 23 Nisan’dan geçerli olmak üzere komisyona atamalar yaptı.

Başkanlığa atanan Erkmen, geçen dönem başkan yardımcısı olarak görev yapıyordu. Geçen dönemin başkanı Güngör Günkan ise bu dönem üye olarak hizmetlerini sürdürecek.

AYFER SAİD ERKMEN KİMDİR?

Taşınmaz Mal Komisyonu Başkanlığı görevine atanan Ayfer Said Erkmen, 1945’te Lefkoşa’da doğdu. 1969’da ODTÜ İşletme bölümünden mezun olduktan sonra İngiltere’de Aston Üniversitesi’nde, İtalya’da Ekonomik Kalkınma Enstitüsü’nde ve Amerika’nın Boston Üniversitesi’nde Planlama, Kalkınma ve Kaynak Yönetimi konularında ihtisas yaptı. Washington’da Dünya Bankası’nda çalışmalarda bulunan Erkmen, 1970’te Kooperatif Müfettiş Muavini olarak kamu görevine girdi.

Çeşitli projelerde görev alan, Devlet Planlama Örgütü’nde çalışan Erkmen, 1996’da KKTC’nin Azerbaycan Temsilciliği görevini de yürüttü. 2001-2005 arasında Dışişleri Bakanlığı’nda Ekonomik, Sosyal ve Kültürel İşler Dairesi Müdürü görevine getirildi.

Yüksek Adliye Kurulu’nun kararları uyarınca 2006 yılından itibaren Taşınmaz Mal Komisyonu Üyesi ve Nisan 2011 itibarıyla Başkan Yardımcısı olarak görev yapan Erkmen, DAÜ’de part time öğretim görevlisi, Cypfruevex Yönetim Kurulu Üyeliği ve Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini de yaptı.

TAŞINMAZ MAL KOMİSYONU

Taşınmaz Mal Komisyonu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Arestis davasında verdiği hükümler uyarınca, Kuzey Kıbrıs'ta bulunan mallarla ilgili talepler için etkin bir iç hukuk yolu oluşturmak amacıyla Taşınmaz Mal Yasası tahtında kurulmuştu.

17 Mart 2006’dan beri faaliyet gösteren komisyon üyeleri Cumhurbaşkanı’nın önerdiği kişiler arasından Yüksek Adliye Kurulu tarafından atanıyor.

7 üyeli komisyonda yasa uyarınca en az iki üye KKTC, İngiltere, Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Türkiye vatandaşı olmayan kişiler arasından seçiliyor.

TOPLAM BAŞVURU 6 BİN 284

Komisyonun web sitesindeki bilgilere göre, 22 Nisan 2016 itibariyle, komisyona toplam 6 bin 284 başvuru yapıldı ve bunlardan 761’i dostane çözüm yoluyla ve 22’si de duruşma yoluyla sonuçlandırıldı.

Komisyon, şu ana kadar başvuranlara mallarının bedeli olarak 222 milyon 184 bin 689 Sterlin tazminat ödedi; ayrıca, bir başvuru için iade, iki başvuru için takas ve tazminat, beş başvuru için de iade ve tazminat, bir başvuru için çözümden sonra iade ve bir başvuruda ise kısmi iade doğrultusunda karar verdi.