TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, "Kıbrıslı kardeşlerimizin siyasi eşitliğini ve meşru haklarını teminat altına alacak şekilde, kapsamlı bir çözüme kavuşturulması temel hedefimizdir" dedi.

Yılmaz, müzakerelerin mayıs ayında yeniden başlaması sonrasında oluşan olumlu havanın sürmesi ve yakalanan fırsat penceresinin değerlendirilmesinin önem taşıdığına dikkati çekti.

İsmet Yılmaz, "Temennimiz mevcut müzakere sürecinin etkin ve hızlı bir şekilde ilerletilmesi ve en kısa zamanda kapsamlı çözüme ulaşılacak şekilde sonuçlanmasıdır. Dost ve kardeş ülkelerden beklentimiz, Kıbrıslı Türk kardeşlerimizin kapsamlı çözüm müzakerelerinin bir an önce sonuç vermesine yönelik çabalarına destek olmaları ve maruz kaldıkları haksız izolasyonların hafifletilmesine yardımcı olmalarıdır" diye konuştu.

Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği (Türk Keneşi) Konseyi 5. Zirve Toplantısı, Kazakistan'ın Başkenti Astana'da "Ak Orda" Cumhurbaşkanlığı Sarayında gerçekleştirildi.

TBMM Başkanı Yılmaz, toplantıda yaptığı konuşmada, 1990'lı yılların başında başlayan ve tarihi Nahçıvan Zirvesi ile hukuki zemine oturan işbirliği sürecinin, 2010 yılında İstanbul Zirvesi'nde somut bir çerçeve kazandığını, Almatı, Bişkek, Gebele ve son olarak geçen yıl Bodrum'da yapılan zirve toplantılarıyla istikrarlı bir çizgiye kavuştuğunu söyledi.

Türk dünyasının; 1,3 trilyon dolara ulaşan gayri safi milli hasılası, 150 milyonluk nüfusu, zengin enerji kaynakları ve coğrafi konumuyla ekonomik işbirliği alanında çok yüksek bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu itibarla üye ülkeler arasındaki ekonomik ilişkilerin somut projelerle geliştirilmesi, Konseyin oluşturduğu işbirliği ruhunun geleceğe daha güçlü bir şekilde taşınmasını sağlayacaktır" dedi.

Yılmaz, dünyanın gerek siyasi, gerek teknolojik bakımdan son çeyrek asırda büyük bir hızla değiştiğini belirterek, Berlin Duvarı'nın yıkılmasını takip eden ve etkileri tüm dünyada hissedilen bu değişim sürecinin, hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydetti. Yeni, hızlı bilgi ve iletişim teknolojilerinin fiziki sınırları adeta anlamsız hale getirdiğini, dış politikanın icrasına etkileri bakımından da uluslararası ilişkilere yeni bir boyut kattığını ifade eden Yılmaz, başka bir deyişle; barışın, refahın ve güvenliğin küresel düzeyde bölünemez olduğu bir dönemden geçildiğini bildirdi.

"Devletten devlete veya hükümetten hükümete ilişkiler" şeklinde yürütülen geleneksel diplomasinin kabuk değiştirdiğini, artık stratejik iletişim ve kamu diplomasisi devrinde yaşandığını kaydeden Yılmaz, "Bir ülkenin veya örgütün etkinliği, iç ve dış kamuoyunu en etkin ve süratli şekilde bilgilendirdiği ölçüde belirgin olarak artmaktadır. Bu süreç tek taraflı bir şekilde de işlememektedir. Dolayısıyla, attığımız adımların nasıl algılandığını da takip etmek ve gerekli ayarlamaları zamanlıca yapmak durumundayız" diye konuştu.

Yılmaz, Nazarbayev, Aliyev, Atambayev ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Ramil Hasanov, birlikte aile fotoğrafı çektirdi, toplantının sonunda sonuç bildirgesini imzaladı.

(Türk Keneşi) Konseyi 5. Zirve Toplantısına, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu da katıldı.