TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında olağanüstü toplandı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'na geldi.

Olağanüstü toplanan TBMM Genel Kurulu'nda; dinleyici olarak katılanlar arasında Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Hakkı Ciit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Danıştay Başsavcısı Halil Yılmaz, Askeri yargı mensupları, YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Sefa Kapıcıoğlu, bazı üniversitelerin rektörleri ile TOBB, Memur-Sen ve TESK başkanları, yabancı misyon şefleri de bulunuyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da TBMM Genel Kurulu'nu izlemek üzere Meclise geldi.

4 PARTİDEN ORTAK TAVIR

AK Parti, CHP, HDP ve MHP, darbe girişimine karşı ortak tavır aldı. 4 parti ortak metin üzerinde uzlaştı. Meclis Genel Kurulu da, saat 17.00'de olağanüstü toplandı.

Meclis Şeref Holü girişinde, ellerinde Türk bayrakları ile toplanan binlerce kişi, darbe karşıtı slogan attı.

Genel Kurul'da, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından söz alan Meclis Başkanı İsmail Kahraman, İstiklal Marşı'nın kalan kıtalarını okudu. Bu sırada CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, birkaç dakika sonra da Başbakan Binali Yıldırım Genel Kurul salonuna girdi.

KAHRAMAN

Başkan Kahraman, "Milletimize bu acıyı yaşatanlar müstahak oldukları cezaya çarptırılacaklardır.... Gazi Meclis'e bomba atılmıştır... Milletin beslediği, eline silah verdiği unsurlar milletin bağrına silah dayamışlardır... Milletimize geçmiş olsun diyor, bir daha böyle bir kara gündem yaşanmamasını cenabı haktan niyaz ediyorum” dedi.

Kahraman sözlerini şöyle sürdürdü:

“Şimdi sağduyumuzu koruyarak, kararlığımızdan hiçbir şey yitirmeden meseleyi kökünden halletmek için çalışma, yaraları sarma zamanıdır. Meclis dün gece demeokrasi nöbetindeydi... Bugün de burada 4 partimizin ortak bir metinini birlikte okuyacağız, topluma sunacağız.Duvarımızda yazdığı gibi egemenlik millete aittir ve toplum bunu haykırmıştı.”

BAŞBAKAN YILDIRIM: “GERİ ADIM ATMADINIZ”

Daha sonra ise Başbakan Binali Yıldırım söz aldı. Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Dün gece milletin bağımsızlığını namusunu korumak için sokağa çıkan tankların önüne dikilen şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Şehitlerimizi Meclis çatısı altından selamlıyorum. Milli iradeyi teslim almak isteyenler karşısında sokağı teslim alan aziz milletimi buradan yürekten selamlıyor böyle kahraman bir milletin evladı olmaktan büyük gurur duyuyorum.

Cumhurbaşkanımızın Recep Tayyip Erdoğan'a dik duruşundan dolayı teşekkür ediyorum. Siyasi partilerimizin genel başkanlarına dayanışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Polislerin alnından öpüyorum. Darbe karşısında dünyaya örnek olacak duruş sergileyen medya temsilcilerimize özellikle teşekkür ediyorum.

Bayrakları alıp sokağa çıkan vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Dün gece barikatları aşarak tankları geçerek TBMM'ye geldiniz ışıkları yaktınız genel kurulu açtınız. Genel kurulu taradılar bir tek geri adım atmadınız. Milletten sonra en büyük övgüyü Meclis hakediyor.”