Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Kıbrıs konusu ile ilgili görüşlerini adayı ziyaret eden Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz'a iletti.

TDP Basın Bürosu’nun açıklamasına göre, TDP'nin“Kıbrıs sorununun çözüm şekli, Avrupa Parlamentosu'ndaki Kıbrıslı Türklerin hakkı olan 2 sandalye, askersizleştirme, hellimin tesciline yönelik görüşleri ile TDP'nin Sosyalist Enternasyonal üyeliği” hakkında bilgileri içeren mektup, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit tarafından dün Ledra Palace'taki toplantıda Martin Schulz'a iletildi.

TDP'nin Kıbrıs müzakerelerini desteklediği ve Kıbrıs'ın yeniden birleşmesi için mücadele verdiğinin öncelikli olarak belirtildiği yazıda, 11 Şubat 2014 tarihli ortak açıklamada da belirtildiği gibi, iki bölgeli, iki toplumlu siyasi eşitliğe dayalı, tek egemenlik, tek uluslararası kimlik ve tek vatandaşlık olgularını içerecek bir anlaşmanın savunulduğu vurgulandı.

Mektupta, Mustafa Akıncı'nın Kıbrıs Türk toplumu lideri seçilmesiyle birlikte müzakere sürecinin yeniden başladığı ve olumlu ilerlemelerin kaydedildiği belirtilirken, sürecin Güney Kıbrıs'taki seçimler nedeniyle yavaşladığı, ancak seçimlerin hemen ardından haziran ayı ile birlikte sürecin yeniden hızlanacağına dikkat çekildi.

AP’DEKİ 2 SANDALYE

Avrupa Parlamentosu'nda Kıbrıs’a ayrılan altı üyelikten ikisinin Kıbrıslı Türklerin hakkı olmasına rağmen, çözümsüzlük süreci öne sürülerek bu iki sandalyenin de Kıbrıslı Rumlar tarafından doldurulduğu belirtilen mektupta, 2 Kıbrıslı Türk’ün de asil üye olarak parlamentodaki yerini almasının sağlanması gerektiği, bu olayın Kıbrıslı Türkler açısından son derece önemli olduğu vurgulandı.

“TEMEL HEDEF ASKERSİZLEŞTİRME”

TDP'nin temel hedefinin İngiliz Üsleri de dahil adanın askersizleştirilmesi olduğu belirtilirken, geçmişte yaşanan acı olaylar nedeniyle Kıbrıs Türk toplumunun güvenlikle ilgili endişeleri giderilinceye kadar garantilerin devamından yana olduğu kaydedildi.

“DÖNÜŞÜMLÜ BAŞKANLIK VAZGEÇİLMEZİMİZ”

TDP’nin AP Başkanı Schulz’a verdiği mektupta, “dönüşümlü başkanlık” konusunun Kıbrıs Türk toplumu açısından vazgeçilmez olduğu belirtilirken, hellimin coğrafi tescili konusunda ise, Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in adaya ziyaretinde tüm tarafların üzerinde mutabık kaldığı anlayışa sadık kalınması gerektiği, bu anlayışı bozacak adımlardan kaçınılması gerektiği vurgulandı.

Mektupta, Sosyalist Enternasyonal üyeliği bulunan TDP'nin, ayrıca Avrupa Sosyalistler ve Demokratlar İttifakına da üye olmak istediği ifade edildi.