Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Kıbrıs'ta taraflara çözüm çabalarını kararlılıkla sürdürme çağrısında bulundu. 

İsviçre’deki Kıbrıs müzakereleriyle ilgili olarak TDP’den yapılan yazılı açıklamada, İsviçre’nin Mont Pelerin bölgesinde yapılan görüşmelerin sonucunun TDP’nin beklentilerini karşılamadığı kaydedildi.

Açıklamada, “Bu durum görüşmelerin sonlandırılması olarak algılanmamalıdır. 50 yıllık çıkmazın bir gecede çözülmesini beklemek gibi, koca bir müzakere süreci ve emeğin bir gecede heba olmasını beklemek de büyük bir hata olacaktır” denildi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in müzakerelerde çok ciddi ilerlemeler kaydettiği belirtilen açıklamada, gelinen aşamada yapılması gerekenin, karşılıklı suçlamalar yerine “ortak akılla belirlenecek yeni yol haritası çerçevesinde ilerlemek” gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, “Liderlere ve ekiplerine düşen görev, çözüm yönündeki uğraşlarına artan bir kararlılıkla devam etmeleridir. Her iki liderin de kendi toplumlarının geleceğini etkileyecek bu süreçte, ne kadar zorluk yaşasalar bile, o sorumluluğu sırtlarından atmayacak karakterlere sahip olduğunu inancındayız” denildi.

Olumsuzluklar karşısında başka seçeneklerin öne sürülmesinin manidar olduğu da kaydedilen açıklamada, TDP’nin iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı, tek egemenlik, tek vatandaşlık ve uluslararası tek kimliği içeren bir federasyon temelinde bir çözüm için çalışamaya devem edeceği belirtildi.