TDP’den yapılan yazılı açıklamada, ülkesel fiziki planın hayat bulmasının ardından, tüm ilçeleri kapsayacak şekilde imar planları hazırlanması gerekirken, “rant yarattığı  ve her hükümetin kendi çıkarına göre değişiklik yaptığı” emirnamelerle yürütülmesinin yanlış olduğu savunuldu.

Açıklamada, yapılması gerekenin 55/89 İmar Yasası'nın güncellenerek, değiştirilmesi ve hemen ardından da her bölge için imar planlarının en kısa sürede tamamlanarak, emirnamelerin yürürlükten kaldırılması olduğu görüşü belirtildi.

İmar planları hazırlanmadan, ülkenin emirnamelerle yönetilmesinin birçok açıdan geri dönülmez zararlara yol açtığı, bu durumun hem ülkeyi yöneten siyasi anlayış, hem de çevresel açıdan ciddi bir eksikliğin işareti olduğu belirtildi. 

Girne 2. Bölge Emirnamesi’nde  sürecin işletilmesinde ciddi sıkıntılar olduğu, özellikle de yapılmak istenilen değişikliğin ısrarla saklanmasının, ortaya atılan iddiaların gerçekliğini ortaya koyduğu ileri sürüldü.

Girne İmar Planı üzerindeki çalışmaların tamamlanma aşamasına geldiği bir dönemde, kişiye özel emirname değişikliğinde ısrar edilmesinin düşündürücü olduğu, bu yanlıştan biran önce vazgeçilmesi gerektiği kaydedildi. 

Hükümetin izlediği tutumla  açıklık ve şeffaflık açısından sınıfta kaldığı iddia edilen açıklamada,  hükümetin "yatırımcıların çevreyi katletmeye yönelik baskısı ile vatandaşların ülkenin korunması ve yasalara uyulması yönündeki baskısı arasında tercihini toplumun ve ülkenin geleceğinden yana kullanmamakta ısrar ettiği” öne sürüldü.

Süreçte  İyi İdare Yasası'nın da amacına uygun kullanılmadığı, olayı oldu bittiye getirerek birilerine çıkar sağlamak amacı güdüldüğü savunuldu.

“TDP’nin çözüm önerisi; imar planı hazırlanana dek beklenmesi ve emirnamelerle sürecin baltalanmasının önlenmesidir " ifadelerine yer verilen açıklamada, doğal ve tarihi güzellikleri açısından zengin adayı gelecek nesillere aynı güzelliklerle taşımanın herkesin görevi olduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca konuyla ilgili olarak KTMMOB ile bölgedeki belediye başkanlıklarına ziyaretler gerçekleştirileceği de belirtildi.