Lefkoşa Türk Belediye Tiyatrosu ile Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği'nin Kuzey Kıbrıs Turkcellin ana sponsorluğunda sahnelediği “Tekerlek İzleri” oyunu Gazimağusa'da ayakta alkışlandı, izleyenleri bir kez daha engelli gerçeği ile yüzleştirdi.

Lefkoşa Türk Belediye Tiyatrosu ile Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği'nin Kuzey Kıbrıs Turkcell’in ana sponsorluğunda sahnelediği “Tekerlek İzleri” oyunu Gazimağusa'da ayakta alkışlandı, izleyenleri bir kez daha engelli gerçeği ile yüzleştirdi.

Orkun Bozkurt ve Aysan Özcezarlı’nın yazdığı, yönetmenliğini ise Yaşar Ersoy’un üstlendiği “Tekerlek İzleri”, engelli bir gencin yaşadıklarını sanatın dili ve estetiği ile gündeme taşıyor.

Gazimağusa’da Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Merkezi’nde sahnelenen oyunu Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dr. Hakan Dinçyürek, Milletvekili Hüseyin Angolemli, Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir, Lefkoşa Eski Belediye Başkanı Kadri Fellahoğlu, Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdür Yardımcıları Ayhan Barış, Ali Gürler ve Ozan Çağlar Aslan ile kalabalık bir sanatsever grubu izledi. Oyunun sonunda Kuzey Kıbrıs Turkcell Marka ve Müşteri Deneyimi Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Ayhan Barış, ev sahipliğinden ötürü Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’e teşekkür amacıyla “Sanat Engel Tanımaz” projesini simgeleyen bir tablo takdim etti.
Oyun, engelli camiasının sembol ismi Mustafa Çelik anısına sahnelendi.


“Herkes aslında birer engelli adayı”

Lefkoşa Türk Belediye Tiyatrosu oyuncularına, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği üyelerinin de eşlik ettiği oyun, bir gencin 17 yaşını doldurduğu sırada geçirdiği trafik kazası sonrasında yaşadıklarını etkileyici bir anlatımla gündeme taşıyor.

“Herkesin aslında birer engelli adayı olduğu” gerçeğini bir kez daha hafızalara kazıyan oyun, ülkemizde engellilere yönelik altyapı eksikliklerini ve hayatlarını güçleştiren engelleri irdeliyor.

Kimler rol alıyor

‘Engelliler Haftası’ içerisinde sahnelenmeye başlayan oyun, tiyatro sanatçıları ile Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği üyesi ‘Engelsiz Yürekler’i aynı sahnede buluşturuyor:

“Tekerlek İzleri”nin oyuncu kadrosu şu isimlerden oluşuyor:

Günay Kibrit,  Orkun Bozkurt,  Sevdiye Tecimer, Hatice Kuyucu, Özlem Sesli, Ömer Cumhur Bulduk, Emrullah Alşan, Yusuf Usul, Erdoğan Kavaz, Hatice Tezcan, Erol Refikoğlu, Osman Ateş, Döndü Özata, Aytunç Şabanlı,  Melek Erdil,  Barış Refikoğlu, Asu Demircioğlu, İzel Seylani,  Özgür Oktay, Kıymet Karabiber, Melihat Melis Beşe, Cem Aykut, Umut Ersoy, Baran Yardım, Öykü Oktay, Helin Şen.

“Tekerlek İzleri” için neler söylediler?

Dr. Hakan Dinçyürek/ Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı

“Benim için çok anlamlı bir geceydi. Uzun yıllardır birçok mücadeleyi paylaştığımız Mustafa Çelik’i hatırladık. Oyunda aktarılan birçok olay gerçektir. Devlet olarak engelliler konusunda bu işin çok gerisindeyiz. Almamız gereken daha çok mesafe var. Değişim aslında yasalarda değil beyinlerde başlamalıdır. Mücadelemize usanmadan bıkmadan devam etmemiz gerekmektedir.”
 

İsmail Arter/ Gazimağusa Belediye Başkanı

“Güzel bir tiyatro oyunu izledik. Hem güldük, hem de düşündük. Son derece anlamlı mesajlar verildi, engelli konusunda tüm toplum gerçekler ile yüzleştirildi. Toplumsal anlamda yapacak çok işimiz var. Çok farklı duygular içerisindeyim.”

 

Ayhan Barış / Kuzey Kıbrıs Turkcell Marka ve Müşteri Deneyimi Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı
“Kuzey Kıbrıs Turkcell’in en önemli sosyal sorumluluk odağı olan engelli başlığında uzun yıllardır pek çok projeye imza atıyoruz. “Tekerlek İzleri” oyunu bizlerin, yıllardır toplumda engelliler konusunda yaratmayı hedeflediğimiz farkındalığa, sahne üzerinde olağanüstü bir performansla büyük katkı sağlıyor. Son derece önemli bu oyuna sponsorluğumuz ile destek olmaktan onur duyuyoruz. Bu oyunda izleyen herkesin yüreğinde iz bırakan, mesajlarıyla engelli bilincini tüm gerçeği ile ortaya koyan, oyunculuk performansı ile hepimizi derinden etkileyen bir başarı var. Tüm emek verenleri bir kez daha yürekten kutluyorum.”
 

Dr. Mehmet Faydalı/Göz Doktoru

“Mustafa Çelik’i siyasi dönemlerinden ve çok daha önceden tanıdık. Bir kez daha O’nu anımsıyoruz, anıyoruz. İzlerken çok değişik duygular yaşadım. İnsanın içi gerçekten bir buruk oluyor. Herkesin izlemesi gereken bir oyun.”
 

Rahme Bozkurt/Emekli Öğretmen

“Oyunu 5 kez izledim. Belki 5 defa daha izlerim. Bu oyunun başı veya sonu yok. Verdiği mesajlar inanılmaz. Dinledikçe insanlığınızdan utanıyorsunuz zaman zaman. Ben oyunculardan ve oyunun da yazarı Orkun Bozkurt’un annesiyim ve annesi olmaktan hep gurur duydum. Bana bir programda ‘’Özürlü bir çocuğun olacağını bilseydin yine de doğurur muydun?’ diye sordular. Kesinlikle “Evet” dedim. Orkun’a yaşamı boyunca birçok şey verdik ancak bizim ona verdiğimizden çok daha fazlasını Orkun bizlere verdi. Çok mutluyuz. Çok daha güzel işlere imza atacağını biliyoruz. Kendisi hayat doludur. İdeallerini gerçekleştirecektir.”