Nadire Bahadi

Büyükkonuk bölgesi ile Kaplıca arasında sahil kenarında izinsiz kazı yaparak eski eser ararken polise yakalanan Hasan Tok, Osman Uysal, Recep Tok, Mustafa Tok ve Recep Tok isimli 5 kişi tutukluluk sürelerinin dolması nedeni ile dün yeniden İskele Kaza Mahkemesi’nde yargıç karşısına çıkarıldı. “Yetkili makamlardan izinsiz kazı yapmak” ve “ Kasti hasar” suçlamaları ile haklarında başlatılan soruşturmanın tamamlanmasının ardından teminata bağlanan zanlılar, mahkemenin uygun gördüğü nakdi teminat şartını yerine getiremeyince hükümsüz tutuklu olarak 2 ayı geçmemek şartı ile merkez cezaevine gönderildiler.

Polis soruşturmasını tamamladı

Olayın soruşturmasını yürüten polis memuru Salih Minifoğlu, 17 Kasım tarihinde zanlıların Büyükkonuk’un arka kısmında Kaplıca sahili yakınlarında iziniz kazı yaparken devriye gezen polis ekipleri tarafından fark edildiklerini açıkladı. Zanlıların olay yerinden yaya olarak kaçıp kullandıkları  aracı ve kazı aletlerini olay yerinde bıraktıklarını ifade eden Minifoğlu, araçtan yola çıkarak zanlıları tespit ettiklerini ve yapılan soruşturmada  Hasan Tok ile Osman Uysal’ın gözcülük yaptığını zanlı Recep Tok, Mustafa Tok ve Recep Tok’un ise izinsiz kazı yaptıklarını öğrendiklerini belirtti. Zanlıların 18 Kasım tarihinde mahkemeye çıkarılarak haklarında 3 gün tutukluluk süresi temin edildiğini anımsatan Minifoğlu, bu süre içerisinde zanlılar hakkında yürütülen soruşturmanın tamamlandığını ve zanlıların davalarını kabul ettiğini ifade etti. Minifoğlu zanlıların kazı esnasında 15 bin TL’lik kasti hasar meydana getirdiklerini açıkladı. İsimleri Recep Tok olan iki zanlının KKTC vatandaşı, diğer tüm zanlıların ise KKTC’de turist olarak bulunduklarını belirten Minifoğlu, mahkemeden teminat talebinde bulundu.

Teminat şartlarını yerine getiremediler

İskele Kaza Mahkemesi Yargıcı Umut İnan, zanlı Hasan Tok, Osman Uysal, Recep Tok, Mustafa Tok ve Recep Tok yurt dışına çıkışını yasaklayarak kimlik ve pasaportlarına el konulması yönünde talimat verdi. 5 zanlının toplamda 20 bin TL nakdi teminat yatırması yönünde karar veren yargıç ayrıca KKTC vatandaşı 1’er kefilin 50’şer bin TL’lik kefalet senedi imzalamasına karar verdi. Mahkemenin uygun gördüğü teminat şartlarını yerine getiremeyen zanlılar, teminat şartlarını yerine getirinceye dek veya her şekilde 2 ayı geçmemek üzere hükümsüz tutuklu olarak cezaevine gönderildi.