Sonuç CEVİZCİ

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Fikri Toros, dün Diyalog TV’de katıldığı Güne Merhaba programında son günlerin en çok konuşulan gündem maddesi olan ‘Mülkiyet’ konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin yürüttüğü müzakere sürecinin en önemli başlıklarından olan Mülkiyet konusunda Ticaret Odası Başkanı Toros, Rum mülkü satın alan ve elinde belgesi olanların korkmamasını isterken, şehit arsaları veya Türkiye’den gelenlere karşılıksız verilen mülklerle ilgili kriterler oluşacağını söyledi.

Toros, para ödeyip mülk alanların rahat olması gerektiğini söyleyerek şunları kaydetti, “Eğer para ödeyerek bir mülk almışsanız ve ödediğiniz paranın makbuzu cebinizdeyse merak etmeyin. Uluslararası hukukta o mülk sizindir. Parasını ödediğiniz her şey size aittir. Hiç merak edilecek bir şey yoktur. Parasını ödediyseniz sahibisiniz. Ödediğinize dair makbuz cebinizde olsun yeter ki…” 

Mülkler üzerindeki hak sahibine ilişkin açıklamalarda da bulunan Toros şöyle konuştu: “Bazı topraklar hala toprak olarak duruyor. Bazı topraklarda 10 katlı apartman vardır 20 daire tek tek satıldı. Rum’un 1974’te bıraktığı mülk onun sahip olduğu ve hukuken hak sahibi olduğudur. Üzerine yapılan yatırım, yatırımı yapanındır. Bazı mülklerde maalesef herhangi bir ücret ve yasal prosedür doğrultusunda verilmemiştir.  Sen hak sahibisin, şehit ailesisin, senin şuradan hakkın var al bu evi otur veya yurt dışından getirilen nüfusa al bu evi otur dendi bunlar en zor olanlarıdır. Bunlarla ilgili kriterlerin oluşması gerekiyor.”