Aytuğ Türkkan

Ticaret Odası Başkanı Fikri Toros Avrupa Birliği (AB)’ye uyum süreciyle ilgili yasaların çıkarılması konusunda hükümetin çok ağır davranıldığına dikkat çekerek, “Bu çalışmalar hızlanmazsa çözümde tehditler fırsatlardan fazla olabilir” dedi 

Diyalog’a yaptığı açıklamada Kıbrıs sorununun çözümünün büyük bir ekonomik potansiyeli beraberinde getireceğini söyleyen Toros, bunun hayat bulabilmesi için hükümetin AB uyum yasalarını daha hızlı hayata geçirmesi gerektiğine vurgu yaptı.  

Toros, “Çözüm her iki halk tarafından onaylandığı günün ertesi günü AB müktesebatı Kıbrıs Türk toplumu üzerinde de uygulanacak. Bugünden, hatta dünden itibaren KKTC hükümetinin AB standartlarına, normlarına göre hazırlık sürecine girmesi şarttır” dedi.

Toros’a göre AB ile uyum konusunda adımların hızlanamaması durumunda Kıbrıs Türk tarafı için tehlike çanları çalıyor. 

Toros şunları söyledi:

“Çalışmalar çok ağır gidiyor, hiç tatmin edici değildir. Bundan büyük bir endişe duyuyoruz. Bu süreci hızlandırmazsak, yasaları geçirmezsek çözüm sonrası birinci gün karşımıza çıkan tehditler fırsatlardan daha büyük olacaktır. Bunu çok net olarak söylüyorum. Bu herkes tarafından bilinmelidir.”

Politize olmamalı

Toros hükümetin zaman geçirmeden yapması gerekenler olduğunu ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hükümetin derhal bu konuya kapasite ayırması gerekiyor. Bu bir bakanlık olabilir, AB Koordinasyon merkezinin kapasitesi artırılarak yapılabilir veya bir müsteşarlık oluşturulabilir. Politize olmayan bir mekanizmanın geliştirilmesi gerekiyor. AB standartlarının ve ekonomiye getireceği etkilerin ivedilikle güneyle ve diğer AB ülkeleriyle uyumlaştırılması gerekmektedir.”