29 Kasım’daki Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi’nin ardından, Türkiye’nin üyelik müzakerelerinde ilk somut adım yine Brüksel’de atılacak.

Türkiye, AB ile müzakerelerde yeni bir başlık açacak.17 no’lu Ekonomik ve Parasal Politikalar Faslı, Türkiye’nin 2 yılın ardından açtığı ilk, son 5 yılda açabildiği ikinci fasıl olacak.

Türkiye’nin Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ile AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomik ve Parasal Politika başlıklı 17’nci faslın açılacağı hükümetler arası konferansa katılmak için bulundukları Brüksel’de ortak basın toplantısı düzenledi.

17’nci faslın son 5 sene içinde açılacak ikinci fasıl olduğunu belirten Bozkır, bunun yanı sıra gelecek dönemde vetolar nedeniyle askıda olan 17 faslın da açılır hale gelmesini beklediklerini vurguladı.

Bozkır, “Çok önemli bir anı yaşıyoruz. 17. faslı katılım konferansı dediğimiz bir toplantıda açacağız. Bu konferansın önemi, sadece faslın açılmasından ibaret değil. 28 AB ülkesinin AB müzakere sürecini devam ettirme, Türkiye’nin sonuçta üyelik olan hedefini gerçekten paylaşma anlamını taşıyan bir konferans” diye konuştu.

17 numaralı Ekonomik ve Parasal Politika faslının açılmasıyla Türkiye’nin katılım müzakerelerinde açılan fasıl sayısı 15’e yükselecek.

Ekonomik ve Parasal Politika faslı temel olarak üye devletlerin merkez bankalarının bağımsızlığı, kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması ve kamu kesiminin finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi konularını kapsıyor.

Fasıl ayrıca pek çok alanda daha güçlü bir ekonomik yapı oluşturulmasını ve üye ülkeler arası ekonomik koordinasyonu güçlendirmeyi amaçlayan düzenlemeleri içeriyor.

Ekonomik ve Parasal Politika faslının hiçbir açılış kriteri olmaksızın müzakerelere açılması, Türkiye’nin bu alandaki yüksek uyum düzeyinin en önemli göstergesi olarak kabul ediliyor.