ANKARA’DA GARANTİLER KONUŞULDU: Kıbrıs müzakerelerinde Türk tarafı için en sıkıntılı konu olan Garantiler konusu garantörler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere arasında perde gerisinde görüşülmeye devam ediyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias’ın geçen günkü Ankara ziyaretinde TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile sadece Kıbrıs konusunu görüştüğü belirtildi

ÖNERİLERLE GİTTİ: Kotzias’ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na garantilerle ilgili somut bir öneride bulunduğu da gelen bilgiler arasında. Kotzias’ın 1960 garanti sisteminin günümüz koşullarına uygun şekilde yeniden ele alınmasına, askeri tedbirler yerine bölgesel işbirliği ve ambargo ve yaptırımları kapsayan bir garanti çerçevesinin oluşturulmasına ve Türkiye askeri gücünün geri çekilmesine kapı açtığı belirtildi

İNGİLİZLERDEN MEKİK DİPLOMASİSİ: İngiltere’nin bir süreden beridir Türkiye ve Yunanistan ile garantiler konusunda mekik diplomasisi yaptığı biliniyor. Türkiye’nin garantilerin artık kırmızı çizgi olmadığı ve askeri olmayan bir dizi güvenlik ve garanti olasılığını müzakere etmeye hazır olduğu sinyalini vermesi ile başlayan süreç perde gerisinde devam ediyor.

Bertuğ TOPAL

Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulma arayışları içerisinde devam eden müzakerelerde, geçtiğimiz hafta yaşanan Davos Zirvesi ciddi bir katkı koydu. Davos Zirvesi ile ortaya çıkan olumlu hava sonucunda hem Yunanistan hem de Türkiye inisiyatif üstlenerek Garantileri görüşmeye başladı.
Tüm bu görüşmelerin ardından garantör devletlerden Türkiye ve Yunanistan’ın garantileri konuşması müzakerelere ciddi bir ivme kazandıracağı ifade ediliyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Türkiye’ye gitti

Davos’ta geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen görüşmeler nedeniyle gündemde pek yer bulamayan AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu’nun Türkiye ziyareti müzakerelerde ve Türkiye ve Güney Kıbrıs arasında diyalogun başladığının bir göstergesi olarak nitelendirildi.
Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile AKEL Genel Sekreteri Anros Kiprianu’nun geçtiğimiz Cumartesi günü İstanbul’da gerçekleştirdiği görüşmesinin hemen ardından, bu kez Yunanlı meslektaşı Nikos Kotzias temaslarda bulunmak üzere Türkiye’yi ziyaret etti.

Kotzias Garantiler konusunu konuştu

Nitekim, Güney’de yayınlanan Reporter Gazetesi’nin elde ettiği bilgilere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias iki gün sonra Türkiye’ye gitti.
Edinilen bilgilere göre Kotzias’ın Türkiye’de yaptığı görüşmelerde tek konunun Kıbrıs sorunu ve bu bağlamda Garantiler olduğu kaydedildi.

Türkiye’ye önerileri ile gitti

Kotzias’ın Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyarette, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na bir dizi öneride bulunduğu da gelen bilgiler arasında. Kotzias’ın garantilerin kaldırılmasına, Türkiye askeri gücünün geri çekilmesine ve aynı zamanda şu ana kadar kapalı olan konularda görüşmelerin yapılmasının penceresini açtığını belirtti.

Kotzias, Çavuşoğlu’na son zamanlarda müdahil taraflar arasında geliştirilen olumlu ivmenin güçlendirilmesi ile ilgili önerilerini de ilettiği belirtildi.

Kotzias: Garantiler çözüme katalizör katkı yapacak

Kotzias’ın görüşmeler esnasında Garantiler’in, Kıbrıs sorununun çözümüne katalizör bir şekilde katkı sağlayacağını ve Yunanistan tarafının garantilerle ilgili her türlü yardımı yaptığını, bundan sonra yapmaya hazır olduğu mesajını verdiği ifade edildi.

Türkiye sadece görüştü

Türk Dışişleri kaynaklarından edinilen bilgilere göre ise Kotzias’ın önerilerinin Türkiye tarafından kabul edilmediğini sadece görüşme yapıldığını kaydediyor.  Yunan kaynaklar ise, iyi ya da kötü, bun açıklamaların, şu aşamada Kıbrıs sorununun çözümüne ilişkin bu kadar kritik bir dönemde maksimum seviyede yapılabilecek açıklamalar olduğunu ifade ediyor.

Başlı başına olumlu

Siyasi kaynaklar, Türkiye ile Yunanistan’ın inisiyatif alarak Garantiler konusunu çözmek için bir araya gelmesinin başlı başına olumlu bir gelişme olduğunu kaydederek Garantilerin, Kıbrıs Rum tarafı için ‘duvar’ olduğu görüşünü taşıyor.
Siyasi kaynaklar, Türkiye’nin konuyu görüştüğünü ve bunun ardına gizlenmediği de kaydetti.

Türkiye’ye baskı yapılmamalı

Garantiler konusunun Türkiye’ye bir baskı unsuru olarak dayatılmasının doğru olmayacağını da ifade eden Rum kaynaklar, Kıbrıs Rum tarafını tamamen memnun edecek karşı bir öneriyle müzakere masasına taşıması konusunda Türkiye’ye baskı yapılmasını savunanların az olduğunu belirtiyor.

İngilizler mekik diplomasisi yapıyor

Türkiye ile Yunanistan arasında ikili ilişkiler kapsamında tüm bu gelişmeler yaşanırken Kıbrıs’ta bir diğer garantör ülke olan İngiltere de boş durmuyor. İngilizler, kısa bir süredir Türkiye ile Yunanistan arasında Garantiler konusunun çözümü için ciddi şekilde mekik diplomasisi uyguluyor.
Bilindiği üzere İngiltere, Kıbrıs’ta olası bir çözüm durumunda üsler bölgesindeki bir kısım toprağından vazgeçebileceği ifade etmişti.

“Üzerindne gelinemeyecek bir konu değil”

Mekik diplomasisinde ortaya çıkan tablonun, Garantiler konusunun üstesinden gelinemeyecek kadar zor bir konu olmadığını ifade eden siyasi kaynaklar, ne Kıbrıs Türk tarafındaki ne de Kıbrıs Rum tarafındaki yetkililerin müzakerelerin Garantiler yüzünden sekteye uğramasını beklemiyor.
Öte yandan Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, bir süre önce Simerini Gazetesi’ne verdiği mülakatta Garantiler konusunun aşılmasının zor olmayacağını da belirtmişti.

Kıbrıs Türk tarafı Garantilerin Kıbrıs dışında görüşülmesini istiyor

Kıbrıs Türk tarafının görüşünün ise Garantiler ve Toprak konusunun Kıbrıs dışında bir yerde bir arada ele alınması olduğu kaydedildi. Rum tarafı ise Garantiler konusunun, Toprak konusunda belli bir noktaya ulaşılmasının ardından ele alınmasında ısrarcı.

Yunanistan arayı ısıtıyor

Yunanistan’ın hem Doğu Akdeniz hem de Balkanlar bölgesinde mümkün olduğunca daha dayanıklı ve sağlam koşullar yaratmak amacıyla 3’lü temaslarını artırdığı ancak Türkiye’nin bu konudaki tavrının ise henüz kestirilemediği ifade ediliyor.