TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile AB Konseyi Başkanı Tusk Brüksel'de bir araya geldi.

Bir saate yakın süren görüşmenin ardından basına açıklama yapan Tusk, "Görüşmemizde AB'nin Türkiye ile ilişkilere verdiği önemi tekrar vurguladım. Türkiye bizim için anahtar ortak. Türkiye'nin katılım süreci, ilişkilerimizin ana çerçevesi olmaya devam edecek" dedi.

Tusk, "Şartlar karşılandığında yeni fasılların açılmasını desteklemeye devam edeceğiz. Türk hükümetinin katılım sürecine taahhüdünü memnuniyetle karşıladım. Türkiye'nin yeni AB stratejisi ve eylem planı bunu ortaya koyuyor" ifadesini kullandı.

Paris'teki terör saldırılarının, düşünce, ifade ve basın özgürlüğü dahil, temel değerleri savunma kararlılıklarını daha da artırdığını belirten Tusk, "Charlie Hebdo karikatürleriyle ilgili farklı fikirlerimiz olabilir. AB içinde bazılarının da onların söylediklerine katılmadığından eminim. Fakat onların bunu söyleme hakkını savunacağız" şeklinde konuştu.

Tusk, görüşmede Paris saldırıları ışığında Davutoğlu ile DAEŞ dahil, terörle mücadele konusunda diyaloğu artırma kararı aldıklarını belirtti.

Türkiye ve AB'nin ekonomik ve ticari açıdan karşılıklı bağımlılığının yüksek olduğunu ve bu alanda bağları derinleştirme konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Tusk, "Şimdi özellikle tüm potansiyelinden faydalanabilmek için Gümrük Birliği'nin modernizasyonuyla ilgili çalışmaları ilerletme zamanı geldi. Bu kapsamda Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'na da değindik" dedi.

Türkiye ve AB arasında dış politika, diyalog ve işbirliğinin özellikle Suriye, Irak, Ortadoğu ve Ukrayna'yla ilgili güçlendirilmesi kararı aldıklarını belirten Tusk, Türkiye'nin Suriye'deki savaştan kaçanlara insani yardımlarını övdü.

Tusk, çözüm sürecinde atılan adımları da överek AB'nin bu sürece destek vermeye devam edeceğini dile getirdi.

Kıbrıs meselesinin kapsamlı çözümü gereği konusunda da Davutoğlu ile mutabık kaldıklarını kaydeden Tusk, statükonun artık devam edemeyeceğini vurgulayarak, müzakerelerin yeniden başlaması için pozitif atmosfer oluşturulmasının önem taşıdığını belirtti.