Bertuğ Topal

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’in geçtiğimiz hafta başladığı hükümet kurma arayışları bu hafta da devam ediyor.

Geçtiğimiz hafta görüşülen Ulusal Birlik Partisi, Demokrat Parti ve Toplumcu Demokrasi Partisi ile bir hükümet aranmış ancak TDP’nin hükümette yer almayacağını ifade etmesi ile ihtimal sayısı ikiye düşmüştü.

UBP ve DP ile geçtiğimiz hafta ikişer görüşme yapan CTP Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ve ekibi, bu hafta da görüşmelerini sürdürüyor.

CTP-BG’nin edinilen bilgiye göre beklentilerin aksine Demokrat Parti ile değil Ulusal Birlik Partisi ile hükümete daha yakın olduğu ifade ediliyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan görüşmelerde CTP ile UBP hükümet programı üzerinde ciddi tartışmaların yapıldığı ve cuma günkü toplantıda hükümet programı üzerinde ciddi yakınlaşmalar olduğu kaydediliyor.

Yapılan görüşmelerin ardından CTP kendi içerisinde bir zirve yaparak, olası hükümet ortaklarına verilecek bakanlık sayılarını görüştü. Kulislerden edinilen bilgilere göre CTP’nin UBP’ye 4, DP’ye ise 3 bakanlık önermeye hazırlandığı belirtildi.

Kıyasıya pazarlık başlıyor

Hükümet kurma çalışmaları çerçevesinde partiler arası devam eden görüşmelerde, tablo netleşmeye başladı. Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu’nun yetkilendirdiği Ömer Kalyoncu’nun hem UBP hem de DP ile yapılan görüşmelerin ardından bu hafta içerisinde kıyasıya pazarlığa girmesi bekleniyor. Bakanlık sayılarının bu hafta içerisinde gündeme geleceği belirtilirken CTP’nin kendi içerisinde bu sayıları belirlediği ifade edildi.

İlerleme var

CTP/BG-UBP-DP arasında yapılan geçtiğimiz haftaki görüşmelerin ardından DP-UG’ye göre hükümet programında Ulusal Birlik Partisi ile daha fazla uyum olduğu belirtilirken, her iki parti ile de hükümet programı konusunda ilerlemenin olduğu kaydedildi.

Kalyoncu, UBP’ye 6’ya 4 önerecek

Ömer Kalyoncu ve CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat’ın bu hafta içerisinde hem UBP hem de DP’li yetkililerle bir araya geleceği ifade edilirken Kalyoncu’nun Ulusal Birlik Partisi ile hükümet oluşumuna gitmesi durumunda UBP’ye 4 bakanlık vereceği konuşuluyor.

Olası Demokrat Parti-Cumhuriyetçi Türk Partisi hükümetinde ise DP’ye 3 bakanlık verileceği belirtildi.

CTP’de Talat-Kalyoncu zirvesi

Dün saat 11.00 sularında hükümet kurma görevini alan Ömer Kalyoncu ile CTP-BG Genel Başkanı Mehmet Ali Talat CTP-BG Genel Merkezi’nde bir görüşme yaparak hükümet kurma çalışmaları ile ilgili son gelişmeleri değerlendirdi.

Görevi alır almaz CTP Genel Merkezi’ne giden Ömer Kalyoncu, burada CTP Genel Başkanı Talat bir araya geldi.

Kalyoncu merkezdeki toplantıdan ayrılması sırasında sorulan soruları yanıtsız bıraktı. Kalyoncu’nun elinde bulunan not kağıtlarında ise UB ve DP ile bakanlık pazarlığı sırasındaki sayıların yazdığı görüldü.

CTP, UBP’ye dört, DP’ye ise üç bakanlık öngörüyor. Ancak, bakanlıklardaki kesin sayı, siyasi partilerin bir araya gelmesi ile belli olacak.

DP, CTP’yi ikna etmeli

CTP’nin DP ile yaşadığı en büyük sorunun başında DP’den UBP’ye kayabilecek milletvekillerinin varlığı. DP’nin CTP’yi bu konuda ikna etmesi gerektiğini ifade eden CTP’ye yakın kaynaklar, DP-UG ile olası bir koalisyonda, bazı milletvekillerinin bakanlık alamayacağı gerekçesiyle partilerinden istifa etmeyeceği garantisini vermesi gerektiğini belirtti.

4 istifa olmuştu

2013 seçimlerinin ardından CTP-DP koalisyonu kurulduktan sonra, DP’de yaşanan istifalar CTP’yi yeni bir koalisyonda benzer bir durumun yaşanabileceği konusunda ciddi bir şekilde endişelendiriyor. Seçimden 12 milletvekili ile çıkan DP’de Zorlu Töre, Ahmet Kaşif, Ergün Serdaroğlu ve Hamit Bakırcı istifa ederek UBP’ye geçmişti.

Kalyoncu: Her iki parti ile de ilerleme sağladık

Hükümet kurma çalışmalarını sürdüren Ömer Kalyoncu, Havadis’e yaptığı açıklamada hem UBP hem de DP ile yapılan görüşmeler ışığında ilerleme sağlandığını ifade ederek ileriki günlerde hangi parti ile hükümet kurulacağı konusunun netleşeceğini belirtti.

%50-%50

Kalyoncu, şu an için ne UBP’ye ne de DP’ye daha yakın olduklarını ifade ederek, her iki partiye de eşit mesafede olduklarını belirtti. Toplumcu Demokrasi Partisi’nin erken seçim çağrısını da değerlendiren Kalyoncu, bu talebin doğru bir talep olmadığını belirterek partilerin ve halkın seçimlerden yorulduğunu belirtti.

“Çözüm odaklı çalışacağız”

Kalyoncu, kurulacak hükümetin hangi parti ile kurulursa kurulsun sorunlara çözüm için çalışan bir hükümet olacağını belirtti. Sorunların belli olduğunu da kaydeden Kalyoncu, kısa sürelerde sorunlara çözüm bulmak için Meclis’in var gücüyle çalışacağını belirtti.

“Henüz erken”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Parti Meclisi ve Merkez Yönetim Kurulu’nun hükümet kurma çalışmalarını yürütmesi için yetkilendirdiği Ömer Kalyoncu, Ulusal Birlik Partisi ile hükümet kurma konusunda net bir şeyin olmadığını ifade ederek “Henüz net bir şey söylemek için erken. Görüşmeler sürüyor” diye konuştu. Kalyoncu’nun dün gün boyu partide bulunması ise pazarlıkların kıyasıya sürdüğünün göstergesi olarak algılandı.

Talat: Acele etmeyin

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler Genel Başkanı Mehmet Ali Talat ise Ömer Kalyoncu ile yaptığı görüşmenin ardından parti genel merkezinden ayrılırken yaptığı kısa açıklamada, “Acele etmeyin, ortada daha net bir şey yok. Herhangi bir parti ile kesin anlaşmaya varılması durumunda zaten açıklama yapılacak” diyerek yorum yapmaktan kaçındı.

Parlamento’daki sayı

Cumhuriyet Meclisi’nde bugün CTP 21; UBP 18; DP-UG 8 (seçimden 12 milletvekili ile çıkmıştı); TDP 3. Bu durumda CTP-DP koalisyonu kurulması halinde hükümetin 50 kişilik Parlamento’da toplamda 29; CTP-UBP koalisyonu kurulması halinde 39 milletvekili olacak.